Societatea Ornitologică Română reia din 25 iunie numărătoarea berzelor albe cu ajutorul aplicaţiei "Uite, Barza!" iar distribuitorii de energie electrică din România se vor implica în protejarea berzelor albe. Proiectul de numărare a berzelor albe a început în urmă cu doi ani, cu sprijinul companiilor Enel din România, potrivit unui comunicat transmis News.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Din 2017, aplicaţia furnizează date despre numărul de berze care cuibăresc în România şi asigură date vitale pentru protejarea acestor păsări.

"Este prima noastră aplicaţie mobilă de citizen science şi are un dublu scop. Aplicaţia ne ajută să facem inventarul cuiburilor de berze şi să sporim gradul de protecţie al acestei specii. Mă bucur că începând din anul acesta, datele preluate cu ajutorul aplicaţiei ajung la toţi distribuitorii de energie electrică din ţară, pentru a pune astfel în siguranţă berzele care cuibăresc în zonele de reţea electrică. Astfel, distribuitorii de energie electrică din grupurile Enel, E.ON, CEZ şi Electrica vor  avea acces la informaţiile înscrise de utilizatori la nivelul întregii ţări, putând astfel să protejeze populaţia de berze albe", a declarat Ovidiu Bufnilă, coordonatorul echipei de comunicare de la Societatea Ornitologică Română.

Din 2017, de când SOR a lansat aplicaţia, „Uite, Barza!” a avut peste 9.000 de utilizatori şi a ajuns în 2018 pe locul al şaselea în Top 10 aplicaţii de călătorii.

Cum se numără berzele

Orice persoană care are un smartphone poate descărca aplicaţia. Când ajunge la un cuib de barză, porneşte funcţia de localizare şi aplicaţia, apoi completează câmpurile cerute - număr de păsări prezente, pe ce fel de construcţie se află cuibul, dacă este sau un în pericol. Aplicaţia va cere o fotografie şi va prelua coordonatele gps. Cuiburile sunt verificate, validate şi apoi introduse în baza de date, cu un semnal de alarmă la cele care se află în pericol. Aceste informaţii sunt apoi trimise către distribuitorii de energie electrică, iar ei vor interveni pentru a amplasa cuiburi artificiale acolo unde cuibul se află în pericol de ardere sau poate afecta reţeaua.

Numărătoarea de berze se realizează doar în perioada 25 iunie - 31 iulie. Berzele sunt numărate numai la cuib, iar puii sunt destul de mari în această perioadă pentru a fi observaţi uşor. Diferenţa dintre pui şi păsările adulte este simplă - puii au ciocul negru, adulţii au ciocul roşu.

Combaterea incidentelor

Prima funcţie a aplicaţiei este cea de a număra berzele şi cuiburile lor. A doua funcţie a aplicaţiei este cea de a semnala incidentele păsărilor de talie mare – electrocutări sau coliziuni care duc la creşterea mortalităţii. Cele mai multe astfel de incidente apar în migraţie, când păsările fie se electrocutează, fie se izbesc de liniile de înaltă tensiune şi mor. Aplicaţia permite preluarea datelor gps şi realizarea unei fotografii cu fiecare incident. Acestea sunt introduse în baza de date a SOR, se realizează o hartă de senzitivitate, iar distribuitorii de energie electrică pot afla cu exactitate care sunt liniile unde este nevoie de teci izolatoare sau de balize, pentru a evita coliziunile şi electrocutările.

Rolul aplicaţiei

9.352 de români au descărcat până acum aplicaţia „Uite, Barza” şi au contribuit la numărarea populaţiei de berze albe din România, în cei doi ani de când se desfăşoară proiectul de numărare a berzelor albe, implementat de Societatea Ornitologică Română cu sprijinul companiilor Enel din România. În România, sunt până acum 5.400 de cuiburi de barză albă. Cele mai surprinzătoare semnalări au fost cele două cuiburi de barză care se regăsesc în Bucureşti, primele de acest gen de până acum din Capitală.

„Este clar că proiectele de citizen science funcţionează foarte bine şi în România. Mai ales dacă vorbim despre barza albă, probabil cea mai cunoscută specie de pasăre sălbatică de la noi”, a mai spus Ovidiu Bufnilă.

Extreme cuibăritului berzelor albe

Pe harta aplicaţiei se observă foarte uşor că berzele albe cuibăresc în toată ţara, mai puţin în zonele muntoase. Statistica furnizată de aplicaţia "Uite, Barza!" arată şi care sunt extremele. Cuibul situat la cea mai mare altitudine este localizat în judeţul Cluj, la 1.154 de metri, iar cel aflat la cea mai joasă altitudine se află în comuna Sfântu Gheorghe din judeţul Tulcea.

Dintre cele înregistrate, cel mai nordic cuib este în localitatea Rădăuţi-Prut din judeţul Botoşani, iar cel mai sudic se află la Zimnicea, în judeţul Teleorman. Cel mai vestic cuib este cel din Cenad, judeţul Timiş, iar cel mai estic se află în satul comuna Sfântu Gheorghe, în judeţul Tulcea.

Soluţiile sunt supraînălţarea cuiburilor existente, cu ajutorul suporţilor metalici, izolarea liniilor şi amplasarea de balize pentru a evita coliziunea păsărilor cu liniile electrice. Din 2010 şi până în prezent, companiile de distribuţie ale Enel în România au instalat pe stâlpii de electricitate aproape 700 de suporturi pentru cuiburile de barză şi peste 4.000 de teci electroizolante, pentru protejarea păsărilor şi reducerea întreruperilor cauzate de acestea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.