Regizorul Roman Polanski a anunţat că renunţă la rolul de preşedinte al juriului celei de-a 42-a ediţii a galei premiilor César, după ce anunţul a stârnit numeroase polemici, informează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul francez pentru drepturile femeilor, Laurence Rossignol, a declarat că decizia ca regizorul Roman Polanski, acuzat de act sexual cu o minoră, să prezideze juriul premiilor César 2017 este "şocantă", "o insultă pentru o femeie".

Academia Franceză de Cinema şi-a motivat alegerea prin aceea că regizorul franco-polonez este un "estet lacom".

Cooptarea sa în juriul premiilor cinamtografiei franceze a atras indignarea grupurilor pentru drepturile femeii, care au anunţat că vor boicota ceremonia care va avea loc luna viitoare. 

O petiţie a fost semnată de peste 61.000 de oameni. Semnatarii cer ca Roman Polanski să nu prezideze ceremonia de decernare a premiilor César care va avea loc la Paris, pe 24 februarie.

Regizorul în vârstă de 83 de ani este acuzat în Statele Unite că a violat, în 1977, o fată în vârstă de 13 ani.

Marţi, avocatul regizorului a declarat pentru France Presse că Polanski nu va prezida gala César din cauza disputelor ”nejustificate” pe care le-a creat rolul său.

Hervé Temime a afirmat că Polanski a fost ”profund întristat” de polemicile iscate. 

Polanski a pledat ”vinovat”, în 1977, în faţa unei curţi de justiţie pentru acuzaţia de relaţii sexuale cu o minoră şi a executat 42 de zile de închisoare. În 1978, convins că un judecător îi va anula pedeapsa, a plecat în Franţa şi, de acolo, în Polonia. 

În decembrie 2016, Curtea Supremă din Polonia a respins cererea Ministerului de Justiţie de a-l extrăda pe cineast în Statele Unite pentru a se confrunta cu acuzaţiile. Într-un interviu la BBC, în 2013, victima sa, Samantha Geimer, a descris chinul prin care a trecut când a depus mărturie împotriva lui Roman Polanski.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.