Regizorul Cristi Puiu, prezent vineri seară la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, unde a fost proiectat cel de-al şaselea lungmetraj al său, „Malmkrog”, şi-a arătat nemulţumirea faţă de faptul că spectatorii trebuie să poarte mască la cinema în aer liber. „Să staţi cu masca pe faţă să vă uitaţi la un film de 200 de minute este inuman”, a subliniat el şi a cerut oamenilor să amendeze orice abuz prin vot.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe scenă, Cristi Puiu a spus: „Am muncit foarte mult la acest film, fără mască, am avut noroc. Uitaţi, păstrez distanţa socială, toate normele sunt aici”.

El a subliniat că nu s-a gândit, în ultimele luni, că va lansa vreodată filmul, din cauza pandemiei.

„Filmul a ieşit în Franţa, în săli de cinema, fără distanţare socială şi fără mască. În interior. Şi acesta este motivul pentru care eu nu particip la această poveste. Stau în distanţare socială, iar de mâine (sâmbătă, n.r.), înţeleg, la Cluj se poartă masca în aer liber. Îmi pare rău pentru dumneavoastră. Este un film de 200 de minute («Malmkrog», n.r.). Să staţi cu masca pe faţă să vă uitaţi la un film de 200 de minute este inuman. Eu vă rog să plecaţi atunci când simţiţi că nu mai suportaţi. Vă rog foarte mult”, a spus el.

Discursul a fost primit cu aplauze de unii spectatori, iar Puiu a continuat: „Dacă sunteţi aici şi vă uitaţi la un film azi este pentru că au existat nişte oameni indisciplinaţi în România în decembrie 1989 şi care au zis «Nu!» dictaturii. Înţelegeţi? Puterea instalată ar face bine să discute cu oamenii, să intre în dialog. Nu să ne trateze ca pe nişte vite. Da, există această problemă, există o epidemie, există un virus, dar tonul autorităţilor este inacceptabil”.

El a apreciat că la Cluj oamenii sunt „disciplinaţi şi atenţi la toate detaliile acestea”, dar crede că „orice abuz trebuie amendat”.

„Dacă nu o faceţi dumneavoastră, prin vot de data asta, nu o face nimeni. Dacă nu o facem noi, nu face nimeni”, a subliniat cineastul. „Ştiu că oamenii sunt speriaţi şi respect şi distanţarea socială şi port masca atunci când intru în absolut orice spaţiu închis, dar dacă mâine o să vă ceară dumneavoastră să mergeţi în mâini, credeţi-mă, o să mergeţi în mâini. Îmi pare foarte rău! Ştiu că nu toţi sunteţi de acord cu mine şi că vă e teamă de pandemie, ar trebui să vă fie teamă de alte lucruri mult mai grave”, a încheiat el.

La începutul lunii mai, cineastul Cristi Puiu a vorbit într-un interviu acordat News.ro despre „orizontul sumbru” care îl determină să se întrebe dacă nu ar fi cazul să uite cu totul de cinema. Neîncrezător că este posibil ca lucrurile să dea semne de revenire, Puiu a mărturisit că se teme că „ne îndreptăm către o formă de totalitarism”.

El prevede că istoria se rostogoleşte către „abisul sărăciei” şi că nu poate fi vorbit acum despre o salvare a culturii. Aşteaptă de la clasa politică, de la preşedintele Klaus Iohannis, iniţierea unui dialog naţional care să ducă la găsirea unor măsuri de rezolvare a crizei economice inevitabile. Lipsa de date, de enunţ coerent - paradox în era informaţiei - este unul dintre principalii factori demoralizanţi. Puiu nu crede că va mai fi ceva din ceea ce lumea a fost înainte de această criză.

„Malmkrog” i-a adus lui Cristi Puiu, la începutul acestui an, premiul pentru regie al secţiunii Encounters din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

Cel de-al şaselea lungmetraj al lui este bazat pe „Trois entretiens”, un text al filozofului rus Vladimir Soloviov. Din distribuţie fac parte Frédéric Schulz-Richard, Agathe Bosch, Diana Sakalauskaité, Marina Palii, Ugo Broussot şi István Téglás.

Acţiunea se petrece la conacul lui Nikolai (Frédéric Schulz-Richard), în preajma Crăciunului, unde sunt invitaţi, între alţii, un politician, o tânără contesă şi un general de armată. Iau cina şi conversează, se implică în jocuri de societate. Pe măsură ce petrecerea avansează, discuţia este tot mai aprinsă, diferenţele culturale încep să se evidenţieze şi atmosfera devine una tensionată. În final, fiecare este victima propriului discurs.

Filmul va fi proiectat şi în închiderea festivalului Anonimul, pe 15 august, la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.