Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii va expune, începând de sâmbătă, peste 200 de cadouri pe care le-a primit de-a lungul timpului de la Nelson Mandela, John F. Kennedy şi alţi lideri de stat, la Palatul Buckingham, informează AFP.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Unul dintre cele mai obişnuite aspecte ale întâlnirilor reginei cu alţi lideri de stat, atât acasă, cât şi în străinătate, este schimbul de cadouri”, a spus Sally Goodsir, curator asistent al expoziţiei ”Cadouri regale/ Royal Gifts”.

De la ascensiunea sa la tron, în 1952, regina Elizabeth II a călătorit peste 1,6 de milioane de kilometri în jurul lumii şi a participat la 89 de vizite de stat în străinătate.

În acelaşi timp, a primit peste 100 de lideri de stat în Marea Britanie, în vizite oficiale. 

Potrivit curatorului Sally Goodsir, schimbul de cadouri este un gest de ”bunăvoinţă”, darurile reprezentând cultura, istoria şi tradiţiile unei naţiuni.

Între aceste simboluri de prietenie s-au numărat, de-a lungul timpului, şi fotografii semnate. Una dintre aceste fotografii a fost primită de regină de la preşedintele american John F. Kennedy, în 1961.

Între cadourile expuse se va număra şi o notă scrisă de mână despre ”înalta apreciere” a preşedintelui John F. Kennedy pentru regină.

La 35 de ani după acea vizită, Elizabeth a II-a a primit vizita oficială a preşedintelui Nelson Mandela, care i-a oferit reginei o eşarfă din mătase, cu imaginea unei vânători în provincia Eastern Cape din Africa de Sud.

Un alt cadou expus este un portret al reginei creat cu frunze de bananier, care i-a fost oferit monarhului de preşedintelei Rwandei, Paul Kagame, în 2006.

Între darurile incluse în expoziţie se numără şi o cutie cu un capac de argint, pe care este reprezentată o egretă.

Elizabeth a II-a a primit acest dar de la împăratul Shōwa al Japoniei, cu ocazia încoronării ei din anul 1953.

Regina a primit, de asemenea, mai multe animale vii – un crocodil din Gambia, în 1961, un elefant din Camerun, în 1972, şi şase canguri australieni, în 1977. Toate aceste animale au ajuns la grădina zoologică din Londra.

Elizabeth a II-a a mai primit 20 de cai, precum şi unul de porţelan, de la preşedintele francez Francois Hollande, în timpul vizitei de stat efectuate de regină în anul 2014 în Franţa.

Cadoul care a făcut cea mai lungă călătorie înainte de a ajunge la Palatul Buckingham a fost o insignă cu drapelul britanic prezentată de Tim Peake, primul astronaut britanic care a ajuns la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale. Astronautul a purtat insigna în spaţiu, în 2016, şi i-a oferit-o reginei în acest an.

Expoziţia include şi o serie de obiecte personale ale Prinţesei Diana, pentru a marca împlinirea a două decenii de la moartea ei. Între aceste obiecte se numără o servietă şi pantofi de balet. Prinţesa Diana a murit într-un accident de maşină, pe 31 august 1997, în Paris.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.