Kathrine Switzer, care a devenit o eroină a drepturilor femeilor în 1967 după ce a alergat Maratonul din Boston, pe atunci o cursă destinată exclusiv bărbaţilor, a participat, la 50 de ani după acel eveniment, şi la ediţia din 2017, luni, reuşind să finalizeze cursa, la vârsta de 70 de ani, informează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kathrine Switzer s-a înscris la Maratonul din Boston în 1967 sub numele de concurs KV Switzer, motiv pentru care a rămas neobservată de oficialii prezenţi la linia de start. 

Însă, după câţiva kilometri, a fost atacată de un oficial extrem de supărat, care a încercat să o scoată din cursă. Momentul a fost surprins de un fotograf, iar imaginea a devenit celebră, intrând în legenda luptei pentru drepturile femeilor.

Cu ajutorul unui alt alergător, care era iubitul ei, Switzer a reuşit să îl evite pe acel oficial şi a trecut linia de sosire după patru ore şi 20 de minute.

Luni, 18 aprilie 2017, la vârsta de 70 de ani, Kathrine Switzer a alergat din nou Maratonul din Boston, terminând cursa cu un timp ce a fost doar cu 25 de minute mai slab decât cel înregistrat în urmă cu 50 de ani - 4 ore, 45 de minute şi 31 de secunde.

Semn al faptului că societatea s-a schimbat, Kathrine Switzer a fost aplaudată şi ovaţionată de publicul din Boston.

Intervievată de CNN, Switzer a spus că participarea sa la două curse distanţate între ele de un interval de timp de 50 de ani a fost ”ca ziua şi ca noaptea”.

Legenda americană le-a mulţumit fanilor care au aplaudat-o pe parcursul cursei din 2017: ”Trebuie să vă spun că aceasta a fost una dintre cele mai emoţionante experienţe pe care le-am trăit. A fost un moment minunat”.

Kathrine Switzer a purtat luni acelaşi număr pe care l-a purtat şi în 1967 - 261 -, care a fost retras de organizatorii competiţiei după ce ea a trecut linia de sosire, în semn de omagiu adus celebrei sportive americane.

Organizatorii Maratonului din Boston au retras până în acest an un singur număr în întreaga istorie a competiţiei: 61, în semn de recunoaştere a meritelor deosebite ale sportivului Johnny Kelley, care a alergat 61 de curse la Boston.

În volumul ei de memorii, intitulat ”Marathon Woman”, Kathrine Switzer rememorează momentul în care a fost atacată pe şosea: ”Mi-am întors capul foarte repede şi m-am trezit în faţa celui mai vicios chip pe care îl văzusem vreodată. Un bărbat înalt, voinic, care scrâşnea din dinţi, se pregătea să mă lovească şi, înainte ca eu să pot să reacţionez, m-a apucat de umăr, m-a tras înapoi, ţipând la mine: «Ieşi dracului afară din cursa mea şi dă-mi numărul de concurs!»”.

”Ştiam că dacă voi renunţa, nimeni nu va crede că o femeie poate să alerge pe acea distanţă şi că eu aş merita să particip la Maratonul din Boston. Ar fi crezut că eram doar un clovn şi că femeile se amestecă în lucruri pentru care nu au niciun fel de calificare”, a adăugat ea.

În acelaşi an, o altă femeie a încercat să participe la maraton, ieşind dintr-un tufiş, însă Switzer a fost singura femeie pe care oficialii competiţiei o înregistraseră deja înainte de semnalul de start.

Kathrine Switzer consideră că participarea ei la maratonul din 1967 a oglindit în mare măsură revoluţia socială care viza în acea vreme dreptul femeilor de a alerga şi de a face sport. Femeilor li s-a permis în cele din urmă să participe la Maratonul din Boston după cinci ani, în 1972, şi să concureze la Jocurile Olimpice pe această distanţă în 1984. În prezent, 58% din totalul alergătorilor de maraton din Statele Unite sunt femei.

Kathrine Switzer a alergat în peste 30 de maratoane şi a câştigat ediţia din 1974 a Maratonului de la New York, cu timpul de 3 ore, 7 minute şi 29 de secunde. A lucrat apoi în televiziune, în calitate de comentator sportiv. A înfiinţat un club de alergări destinat femeilor, 261 Fearless, a cărui denumire include numărul de concurs cu care a participat la Maratonul din Boston în 1967.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.