Preşedintele Asociaţiei Presei Străine de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association - HFPA) a dat publicităţii, marţi, un comunicat de presă în care şi-a exprimat sprijinul faţă de Meryl Streep după discursul susţinut de artistă la gala Globurilor de Aur 2017, în care vedeta americană l-a criticat dur pe Donald Trump, preşedintele-ales al Statelor Unite, informează contactmusic.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Meryl Streep a susţinut un discurs de acceptare a unui premiu pentru întreaga carieră, Cecil B. DeMille, ce i-a fost atribuit de HFPA la gala Globurilor de Aur 2017, organizată în noaptea de duminică spre luni la Los Angeles, în care a formulat critici aproape deloc voalate la adresa viitorului preşedinte american şi a atitudinii acestuia faţă de jurnalişti. În urma acelui discurs, Donald Trump a părut foarte deranjat şi a reacţionat furios, pe Twitter, spunând că Meryl Streep este ”o actriţă supraeevaluată”.

Într-o scrisoare adresată legendarei actriţe americane, publicată de editorii site-ului Deadline.com, Lorenzo Soria, preşedintele HFPA, a spus: ”Felicitări încă o dată pentru câştigarea premiului Cecil B. DeMille decernat de Asociaţia Presei Străine de la Hollywood. Suntem mândri de alegerea noastră şi aplaudăm cariera dumneavoastră captivantă întinsă pe durata a 40 de ani. Sunteţi o persoană de mare clasă, atât în viaţa reală, cât şi în personajele pe care le interpretaţi”.

”În calitatea noastră de organizaţie de jurnalişti, HFPA este alături de demersul dumneavoastră prin care apăraţi libertatea de exprimare şi respingem orice solicitare de cenzură. Vă mulţumim pentru că sprijiniţi neabătut artele. Cu recunoştinţă şi respect”, a adăugat Lorenzo Soria.

În discursul ei de acceptare a premiului Cecil B. DeMille, actriţa americană, în vârstă de 67 de ani, s-a referit la un moment controversat petrecut în 2016, când Donald Trump a lăsat impresia că a ridiculizat un reporter cu handicap fizic în timpul unui miting electoral. 

”A existat o prestaţie în acest an care m-a uluit. Şi-a înfipt ghearele în inima mea. Nu pentru că a fost bună. Nu a existat nimic bun în ea. Dar a fost eficientă, şi-a atins scopul. A făcut publicul căreia i se adresa să râdă, să îşi arate dinţii. A fost atunci când persoana care voia să ocupe cea mai respectată funcţie din ţara noastră a imitat un reporter cu handicap fizic. Era cineva pe care el îl depăşea cu mult în ceea ce priveşte privilegiile, influenţa şi capacitatea de a reacţiona”, a spus Meryl Streep.

”Hollywoodul e plin de marginalizaţi şi de străini şi dacă ne daţi pe toţi afară, nu veţi mai avea la ce să vă uitaţi la televizor, cu excepţia meciurilor de fotbal şi de arte marţiale mixte, însă acestea din urmă nu fac parte din artă. Însă cine suntem noi şi ce este Hollywoodul cu adevărat? Suntem un grup de oameni care trăim aici dar care venim din alte locuri”, a adăugat Meryl Streep în discursul ei.

”Impertinenţa invită la impertinenţă. Violenţa incită violenţă. Atunci când oamenii puternici se folosesc de funcţiile lor pentru a-i intimida şi brutaliza pe ceilalţi, cu toţii avem de pierdut”, a mai spus vedeta americană.

Vedeta americană şi-a încheiat discursul cerând tuturor celor prezenţi la gala Globurilor de Aur să îi sprijine pe jurnaliştii care încearcă să determine guvernul Statelor Unite să îşi asume responsabilitatea pentru fiecare dintre acţiunile sale.

Donald Trump, furios în urma discursului rostit de Meryl Streep, a declarat într-un interviu pentru The New York Times că legendara actriţă americană este ”o partizană a lui Hillary” (Hillary Clinton, n.r.). Apoi, pe Twitter, politicianul republican a spus că Meryl Streep este ”o actriţă supraevaluată” şi a negat că l-ar fi ridiculizat pe acel reporter, Serge Kovaleski, care suferă de artrogripoză, o maladie a articulaţiilor, ce constă în contracturi articulare multiple la nivelul întregului corp.

Meryl Streep, născută pe 22 iunie 1949, este considerată una dintre cele mai talentate actriţe de teatru, film şi televiziune din generaţia sa. A debutat pe marile ecrane în anul 1977 cu un rol în filmul ”Julia” şi, după un singur an, în 1978, a câştigat premiul Emmy cu un rol jucat în miniseria TV ”Holocaust” şi a primit prima nominalizare la Oscar din cariera sa prestigioasă, graţie prestaţiei din filmul ”Vânătorul de cerbi/ The Deer Hunter”.

Nominalizată de 19 ori de Academia de film americană, Meryl Streep are mai multe nominalizări la Oscar decât oricare actor sau actriţă din istorie şi a câştigat acest trofeu de trei ori - pentru rol secundar în filmul ”Kramer Vs. Kramer/ Kramer contra Kramer” (1979) şi Oscarul pentru rol principal în două ocazii, pentru rolurile din ”Sophie's Choice/ Alegerea Sophiei” (1982) şi ”The Iron Lady/ Doamna de fier” (2011). A impresionat şi în alte filme bine primite de public şi criticii de specialitate, precum ”Iubita locotenentului francez”, ”Departe de Africa”, ”Casa spiritelor”, ”Râul ucigaş”, ”Podurile din Madison County”, ”Orele”, ”Diavolul se îmbracă de la Prada”, ”Julie şi Julia” şi ”Ţinutul din mijlocul verii”.

A câştigat al doilea premiu Emmy în 2004 cu rolul din miniseria TV ”Îngeri din America”, produsă de postul HBO, şi a fost recompensată de-a lungul anilor cu nouă Globuri de Aur. A primit premiul pentru întreaga carieră din partea Institutului American de Film (AFI) în 2004 şi cu Kennedy Center Honour în 2011, pentru contribuţia adusă promovării şi dezvoltării culturii americane. Preşedintele Barack Obama i-a oferit în 2010 National Medal of Arts şi, în 2014, Presidential Medal of Freedom. În 2003, Meryl Streep a primit din partea guvernului francez Ordinul Artelor şi Literelor în rang de Comandor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.