Organizatorii de concerte şi evenimente culturale contestă decizia Guvernului de a face excepţie în noaptea de Revelion de la toate regulile impuse în contextul pandemiei şi solicită Executivului un plan concret care să confere predictibilitate sectorului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o scrisoare deschisă adresată prim-ministrului Nicolae Ciucă, ministrului Culturii, Lucian Romaşcanu, şi ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, AROC (Asociaţia Română a Organizatorilor de Concerte şi Evenimente Culturale) reiterează importanţa şi necesitatea elaborării şi implementării unui plan clar de funcţionare a evenimentelor culturale, stabilit pe termen mediu şi lung, asumat de către autorităţile publice.

Noul apel al AROC vine ca urmare a hotărârii CNSU nr. 112 / 7.12.2021.

Noile norme propuse prevăd o serie de măsuri restrictive, însă propun exceptarea de la aceste restricţii a tuturor evenimentelor organizate în noaptea de Revelion.

„Înţelegem astfel că demersurile, memoriile, scrisorile şi completările pe care reprezentanţii industriei de evenimente le-au transmis autorităţilor de-a lungul acestor aproape doi ani de pandemie nu au fost luate în considerare sau au fost privite cu superficialitate. Tot progresul înregistrat de-a lungul acestei perioade în materie de norme de siguranţă şi condiţii de organizare a evenimentelor pare că a fost anulat. Suntem puşi în poziţia de a privi uşurinţa cu care se va face excepţie în noaptea de Revelion de la toate regulile pe care noi am fost forţaţi să le respectăm timp 20 de luni zile. Ţinem să menţionăm că dat fiind caracterul nopţii de Revelion, numărul de evenimente şi acţiuni care se vor organiza peste tot în ţară are potenţialul să fie mai mare decât numărul total de acţiuni culturale care au avut loc în tot anul acesta, sub restricţii”, transmit semnatarii.

La fel cum au semnalat şi în vară, organizatorii de evenimente culturale se întreabă retoric cum 25.000 de oameni pot urmări un meci pe Arena Naţională, dar nu pot să asiste la un concert în aceleaşi condiţii.

„Nu reuşim să găsim logica pentru care 25.000 de oameni ar putea asista la un meci pe Arena Naţională, dar nu pot vedea un concert în aceleaşi condiţii,  sau de ce după ce în această vară am putut funcţiona cu capacităţi de 75.000 de persoane, la aceeaşi incidenţă, acum acest lucru nu este posibil”.

Sectorul de organizare de evenimente culturale din România are nevoie de un plan clar şi predictibil de funcţionare, mai spun ei. În cei aproximativ doi ani de pandemie, „întreg sectorul cultural a fost mai mult decât înţelegător cu privire la restricţiile necesare pentru siguranţa populaţiei”.

„Atât noi, cât şi alţi colegi de breaslă şi lucrători în domeniul culturii ne-am oferit voluntari în a sprijini autorităţile în elaborarea unor norme corecte, cu reguli clare şi bine definite, valabile şi disponibile pentru toată lumea, în mod egal şi fără excepţii. Sperăm ca măcar după aproape doi ani de pandemie, industria noastră să fie într-un final sprijinită şi respectată”.

Ei au prezentat modificările pe care le consideră minim necesare în procesul de elaborare a normelor şi restricţiilor în baza propunerilor din hotărârea CNSU nr. 112 / 7.12.2021, pentru a putea asigura pe termen scurt condiţii reale de funcţionare a  industriei, şi au reiterat invitaţia la dialog.

Modificările propuse:

12. Se propune ca activităţile instituţiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producţie de film şi audiovizuală, a instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, şcolilor populare, de artă şi de meserii, precum şi evenimentele culturale în spaţii închise sau deschise, să se desfăşoare numai în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi al ministrului sănătăţii.

13. Se propune ca, în condiţiile pct. 12, organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte în spaţii închise sau deschise – se elimină şi se înlocuieşte cu – şi organizarea şi desfăşurarea în spaţii închise, a spectacolelor, concertelor, festivalurilor sau a altor evenimente culturale, publice şi private să fie permisă în intervalul orar 5,00-23,00 22,00, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie. Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARSCoV-2, respectiv persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.

14. Se propune ca, în condiţiile pct. 12, organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale să fie permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dar nu mai mult de 1.000 de personae – SE ELIMINĂ sau se măreşte până la 10.000 (având în vedere că în vară funcţionam la aceeaşi incidenţă cu 75000) - NU EXISTA NICIO LOGICA PENTRU CARE 25000 de oameni pot asista la un meci pe Arena Naţională dar nu pot vedea un concert în aceleaşi condiţii, în intervalul orar 5,00-23,00 22,00, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 4 mp pentru fiecare persoană şi cu purtarea măştii de protecţie. Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al Pagina 3 din 11 unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.

37. Se propune menţinerea interzicerii activităţii în baruri, cluburi şi discoteci. - cu excepţia organizării strict a activităţilor de la punctele 13 şi 16.

AROC, Asociaţia Română a Organizatorilor de Concerte şi Evenimente Culturale, structură asociativă a organizatorilor de festivaluri şi concerte din România, este formată din cei mai reprezentativi actori de pe piaţa românească (ARTmania - ARTmania Festival Sibiu/Blaj aLive, 3 Smoked Olives Festival, Cyclic, Comparty Events - diMANSIONS Hit Music Festival, Electric Castle, Emagic Live - Awake Festival, Expirat, Fapte - Jazz in the Park, Flow Concept, Global Records, Le Bistrot Sociale, Le Petit Festival de Bucharest, Mozaic Jazz Festival, Movement Team - Sports Festival, NEVERSEA, Nuit Sociale, Centrul Cultural Plai - Plai Festival/JazzTM, Scala Events, Smida Jazz Festival, SNRS - Sunwaves Festival, Sprint Media, Summer Well, TIFF - Asociaţia Festivalul de Film Transilvania, The Institute, Showberry – Rocanotherworld/Classix Festival, The Mission/Fall in Love Festival, UNTOLD, VRTW, Wine and Street Food Festival, Why Not Us - Street Food Festival, Wise Factor - The Fresh).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.