”Odiseea/ L'Odyssee”, povestea exploratorului francez Jacques-Yves Cousteau, regizată de Jérôme Salle, cu Wilson Lambert şi Audrey Tatou în rolurile principale, va avea premiera în cinematografele româneşti pe 27 ianuarie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Filmul prezintă 30 de ani (1949 - 1979) din viaţa căpitanului Jacques-Yves Cousteau, faimosul om de ştiinţă, explorator, inventator şi cineast. De asemenea, Cousteau a fost şi un cunoscut activist, una dintre cele mai importante victorii ale sale fiind semnarea în 1991 a unui moratoriu internaţional pentru protejarea Antarcticii.

În toamna anului trecut, filmul a primit un premiu din partea Greenpace la festivalul de la San Sebastian.

Actorul Lambert Wilson va juca rolul lui Cousteau, iar Audrey Tautou va interpreta rolul lui Simone Cousteau, cea de-a doua soţie a exploratorului.

”Odiseea” este scris şi regizat de Jérôme Salle şi reprezintă o ecranizare a cărţii ”Capitaine de La Calypso”, scrisă de Albert Falco şi Yves Paccalet.

Filmările pentru ”Odiseea/ L'Odyssée” au avut loc în Croaţia (insula Hvar), Africa de Sud, Antarctica, Ushuaia (Argentina), Brazilia, Bahamas şi Franţa.

În România, filmul este distribuit de Independenţa Film.

Jacques-Yves Cousteau s-a născut pe 11 iunie 1910, în Franţa. A fost ofiţer în marina franceză, explorator al vieţii subacvatice în domeniul oceanografiei, fotograf, producător de filme şi inventator de aparate submarine, potrivit greenpeace.org. A fost căsătorit de două ori şi a avut câte doi copii din fiecare căsătorie. A murit în data de 25 iunie 1997, la Paris.

În 1943, la turnarea filmului ”Epave”, Cousteau a inventat, împreună cu un inginer, scafandrul autonom modern, prin modernizarea unei invenţii din secolul XIX. Brevetul pentru această invenţie l-a pus la adăpost din punct de vedere financiar pentru tot restul vieţii.

În 1949, Cousteau a înfiinţat ”Campaniile Oceanografice Franceze”, iar milionarul irlandez Loel Guinness, descendentul fondatorului berăriei omonime, i-a pus la dispoziţie un vechi dragor de mine, botezat Calypso. Exploratorul a plecat în călătorii avându-i la bord, printre membrii echipajului, pe soţia sa Simone şi pe fiul mai mic, Philippe.

Printre filmele realizate de Jacques-Yves Cousteau se află serialul ”Odiseea submarină a echipei Cousteau”, realizat între anii 1967 şi 1996, 120 de documentare, fiecare de câte 50 de minute - un serial de mare succes difuzat de televiziuni în anii `80, inclusiv de cele din ţările socialiste, printre care şi România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.