Hunedoreanul Avram Iancu, bibliotecar în Petroşani, intenţionează să parcurgă cei 2.860 de kilometri ai Dunării înotând fără costum de neopren sau alt accesoriu specific nataţiei. Bărbatul va începe aventura pe 20 iunie din Munţii Pădurea Neagră şi doreşte să ajungă în Portul Sulina pe 20 august 2017. Avram Iancu este cunoscut şi pentru reuşita sa de a traversa Canalul Mânecii după 18 ore de înot continuu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Campion naţional de arte marţiale şi iubitor al nataţiei, Avram Iancu, în vârstă de 41 de ani, doreşte să transpună în realitate aventura personalului principal din romanul "Pilotul de pe Dunăre", de Jules Verne, dar nu la bordul unei bărci, ci în apă.

"Această nouă provocare s-a născut în Biblioteca Municipală Petroşani, unde lucrez ca bibliotecar. Citind romanul celebrului Jules Verne "Pilotul de pe Dunăre", o călătorie fascinantă, personajul principal al romanului şi-a propus să parcurgă cu barca întregul curs al Dunării exact cu o sută de ani înaintea naşterii mele, am zis de ce nu să dau viaţă acestui roman, în mod mult mai spectaculos şi mai greu. Este o premieră mondială acest lucru, voi înota fără costum de neopren. E o idee născută dintr-un orgoliu patriotic, să spun aşa. Îmi doresc să atrag atenţia lumii întregi asupra Deltei Dunării care este unică şi de care trebuie să avem cu toţii grijă", a precizat, pentru News.ro, Avram Iancu.

Bărbatul a început pregătirile pentru marea aventură de la 1 decembrie 2016. Iancu este primul român care a reuşit în august 2016, abia la a patra încercare, să traverseze Canalul Mânecii, după 18 ore de înot continuu, doar cu cască şi slip.

"A fost o experienţă deosebit de interesantă din toate punctele se vedere, în acelaşi timp a fost şi foarte dificil. Imaginaţi-vă ca 62 de kilometri să îi străbat înot, chiar dacă între cele două maluri sunt doar 34 de kilometri în linie dreaptă, eu i-am parcurs în 18 ore de înot continuu, în nişte condiţii deosebit de dificile", a povestit Avram Iancu.

Bibliotecarul susţine că de-a lungul celor 18 ore a trecut prin momente dificile din cauza curenţilor marini, dar şi a condiţiilor meteorologice.

"Acolo este o apă mişcătoare din toate punctele de vedere, atât pe verticală, cât şi pe orizontală. Mă refer la valuri foarte mari de intensitate variabilă şi, în acelaşi timp, curenţii marini care sunt foarte puternici. Mai aveam doar trei kilometri până la mal şi am fost împins de un curent din partea dreaptă aşa de puternic încât direcţia mea de deplasare s-a schimbat la 90 de grade. În plus, sunt foarte multe meduze care au efect paralizant asupra locului atins. Pe parcusul zilei, am avut un soare strălucitor, dar odată ajuns în noapte am plătit tribut pentru că am făcut insolaţie, iar temperatura, care şi aşa era foarte scăzută, eu o resimţeam şi mai rece", a relatat, pentru News.ro, Avram Iancu.

Hunedoreanul a mai precizat că de-a lungul celor 18 ore de înot a fost pe punctul de a renunţa, însă şi-a găsit resurse psihice pentru a continua aventura în drapelul României care flutura pe barca ce transporta echipa sa de asistenţă tehnică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.