Regizorul mexican Guillermo del Toro a susţinut, la Lumière Film Festival din Lyon, un masterclass, în timpul căruia a vorbit despre munca sa, oamenii din industria filmului, dar şi despre copilăria lui „distrusă”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În public s-a aflat şi colegul său de breaslă, regizorul Alfonso Cuaron, scrie The Hollywood Reporter.

Del Toro este unul dintre regizorii invitaţi la cea de-a noua ediţie a festivalului iniţiat de Thierry Fremaux, care are loc la Institutul Lumière din Lyon. La evenimentul care are loc până duminică sunt prezenţi şi Michael Mann, William Friedkin şi Wong Kar-Wai.

„Am avut o copilărie distrusă”, a spus cinastul în deschiderea masterclass-ului.

Guillermo del Toro a vorbit despre influenţe, surse de inspiraţie, frici şi dorinţe. Crescut într-o familie catolică din Guadalajara, regizorul a povestit cum a primit o educaţie bazată pe religie şi violenţă. Şi-a amintit cum bunica lui îi punea capace de sticlă în încălţăminte pentru ca să sufere pentru viitoarele păcate, iar o statuie a lui Isus, amplasată în faţa bisericii, l-a impresionat.

„Frankenstein a fost un martir mai frumos decât Isus. Când eşti un copil care are de-a face cu monştri, nu trebuie să te gândeşti cum vor acţiona ei: vor face lucrurile după înfăţişarea lor”, a spus el referindu-se la adulţi.

Legat de cel mai recent film al său, „The Shape of Water”, care a primit Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia de anul acesta, Del Toro a spus că şi-a investit salariul pentru a realiza creatura - pentru designul căreia au fost nevoie de trei ani - exact cum îşi dorea: „Îmi fac meseria cu o credinţă a cuiva care crede că asta este artă”.

El a făcut remarci şi la adresa afacerilor din spatele filmelor. „Oamenii cu bani sunt nişte nenorociţi. Vor să fie la adăpost, în timp ce realizatorii de film vor să meargă mai departe. Şi, uneori, noi, ca realizatori de film, îi distrugem pentru că şi noi suntem nenorociţi, dar suntem nişte nenorociţi nebuni”.

Cel mai nou proiect al său este o carte care cuprinde interviuri cu regizori ca George Miller şi Michael Mann.

Născut pe 9 octombrie 1964, în Guadalajara (Mexic), Guillermo del Toro este scenarist şi regizor, nominalizat la premiile Oscar pentru „El laberinto del fauno” (2006), film care a participat şi în competiţia pentru Palme d'Or, pentru care a primit un premiu BAFTA, pentru cel mai bun film într-o limbă străină, şi un Goya, pentru scenariu. La Cannes, el a fost premiat pentru „Cronos” (1993), iar în 2017, filmul său „The Shape of Water” a primit două trofee la Festivalul de la Veneţia, inclusiv Leul de Aur.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.