Mai mulţi organizatori de festivaluri de muzică vor să permită spectatorilor să îşi poată încerca drogurile înainte de a le consuma în spaţiile de concerte, după ce în ultimii ani au fost înregistrate mai multe decese din cauza consumului de substanţe ilegale, informează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această iniţiativă face parte dintr-un proiect prin care promoterii speră să reducă numărul deceselor relaţionate consumului de droguri.

Melvin Benn, directorul Festival Republic al Live Nation, care organizează evenimente precum festivalurile Reading şi Leeds, caută sprijinul National Police Chiefs Council (NPCC) şi al poliţiei West Yorkshire, înainte de a lansa acest experiment.

Cei care merg la festivaluri îşi vor putea duce drogurile pentru a fi testate într-un cort amenjat de Loop, organizaţie care realizează testări supervizate de poliţie. Reprezentanţii Loop îi vor informa pe consumatori asupra substanţelor şi vor distruge orice probă le-a fost dată.

Benn, care organizează, între altele, festivalurile Latitude, V şi Wireless, a declarat: ”Am vorbit despre asta în vara anului trecut şi am decis că fără susţinerea NPCC ne este greu să mergem mai departe cu proiectul”.

Organizatorul a afirmat că a citit un draft de acord care ar face simplu pentru autorităţile britanice să se implice în această acţiune. Festivalul Download, care va avea loc luna viitoare, este primul pe listă, fiind urmat de Leeds.

”Ne-a luat destul de mult timp şi nu va fi la fiecare festival, dar unde credem că este nevoie să facem asta o vom face”.

Loop a procedat astfel pentru prima dată anul trecut, când aproximativ 200 de persoane au testat droguri ilegale la Secret Garden Party din Cambridgeshire.

Fiona Measham, fondatoarea Loop, a declarat: ”Este foarte interesant că poliţia pune sănătatea şi siguranţa înaintea procedurilor judiciare la festivaluri”.

Ea este de părere că zece festivaluri vor fi implicate anul acesta în proiect şi speră ca spaţiile pentru testare să devină o permanenţă în centrele oraşelor.

”Consumarea drogurilor controlate este periculoasă în sine şi urmările tragice ale acesteia au fost văzute în morţile survenite la eveniemntele din ultimii ani”, a remarcat un reprezentant al poliţiei din West Yorkshire. Autorităţile au anunţat că vor supraveghea îndeaproape evenimentele şi vor lua măsuri privind posesia şi consumul de droguri.

Un reprezentant al NPCC a spus: ”Nu putem susţine iniţiative care nu sunt în acord cu legea sau care au consecinţe negative nedorite. Orice propunere trebuie judecată de poliţie, autorităţi locale şi serviciul de sănătate, pentru a se exprima privind implicaţiile legale şi sanitare”.

Anul trecut, un tânăr în vârstă de 17 ani a murit în timpul festivalului Leeds, după ce a consumat droguri, iar două adolescente au murit la festivalul T in the Park din aceeaşi cauză.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.