Lungmetraje de debut, pelicule premiate cu César şi o retrospectivă Lucile Hadžihalilović fac parte din programul ediţiei de anul acesta a Festivalului Filmului Francez, care are loc în perioada 3 - 13 noiembrie, la Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Sibiu, Constanţa, Braşov şi Buzău.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cea de-a 20-a ediţie a Festivalului Filmului Francez stă sub semnul muzicii şi este împărţită în patru secţiuni. Astfel, transmit organizatorii, în cadrul secţiunii Săptămâna Cahiers du Cinéma, sub titlul ”Muzica şi filmul francez”, va fi prezentată jumătate de secol de cinema prin proiecţia a şase filme - ”French Cancan”, de Jean Renoir, ”Les Parapluies de Cherbourg”, de Jacques Demy, ”Chronique d'Anna Magdalena Bach”, de Daniele Huillet şi Jean-Marie Straub, ”Mélo”, de Alain Resnais, ”Golden Eighties”, de Chantal Akerman, şi ”Mods”, de Serge Bozon. 

Competiţia tinerilor regizori francezi cuprinde şase lungmetraje de debut, iar cel mai bun film va fi recompensat cu premiul publicului TV5 Monde, urmând să fie distribuit în cinematografele din România.

Secţiunea Panorama este consacrată promovării şi difuzării filmelor franceze contemporane. Selecţia a fost alcătuită din opt filme premiate în cadrul unor evenimente precum Gala premiilor César, Festivalul internaţional de Film de la Cannes şi Festivalul internaţional de Film de animaţie de la Annecy.

Retrospectiva consacrată regizoarei, scenaristei şi producătoarei franceze Lucile Hadžihalilović presupune proiecţia a două filme - ”Evolution” (2016) şi ”Innocence” (2005) - în premieră în România, în prezenţa autoarei.

Filmele selectate vor ajunge la Bucureşti, în perioada 3-11 noiembrie, la Cinema Elvire Popesco; Iaşi, în perioada 4-8 noiembrie, în sala Fondane a Institutului Francez şi la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza”; Timişoara, în perioada 3-6 noiembrie, în amfiteatrul Aula Magna al Universităţii de Vest; Sibiu, în perioada 4-6 noiembrie, la librăria Habitus; Constanţa, în perioada 11-13 noiembrie, la cinematograful Citiplex Tomis Mall; Braşov, în perioada 7-8 noiembrie, la Centrul cultural Reduta; Buzău, în perioada 10-11 noiembrie, în sala Consiliului de Judeţ.

Toate filmele vor fi prezentate în versiunea lor originală şi au subtitrare în limba română.

Festivalul Filmului Francez este organizat de Ambasada Franţei în România şi de Institutul Francez din România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.