Emma Morano, cea mai bătrână persoană din lume, a murit la vârsta de 117 ani, în Italia. Ea s-a născut pe 29 noiembrie 1899 în regiunea Piemonte şi era oficial ultima persoană născută în anii 1800, care a traversat trei secole, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Longevitatea ei se datorează "genelor bune", după cum declara, şi unei diete alcătuite din trei ouă pe zi, dintre care două organice. 

Emma Morano a fost cea mai mare dintre cei opt fraţi, cărora le-a supravieţuit. Ea a murit în casa din nordul Italiei, oraşul Verbania. 

Ea a trăit în trei secole, a supravieţuit unui mariaj abuziv, şi-a pierdut unicul fiu, a trecut prin cele două Războaie Mondiale şi peste 90 de guverne italiene. 

Emma Morano declara că longevitatea ei s-a datorat în mare parte "genelor bune": mama ei a trăit 91 de ani şi mai multe surori au ajuns la aproape 100 de ani. Însă, longevitatea a fost întreţinută şi de un ritual mai puţin obişnuit, o dietă formată din trei ouă - două organice - pe care le-a mâncat în fiecare zi timp de 90 de ani. 

Ea a început acest regim după Primul Război Mondial, când a fost diagnostică cu anemie. 

În ultimul timp, mânca doar două ouă şi câţiva biscuiţi. Doctorul ei, Carlo Bava, în vârstă de 27 de ani, a declarat pentru AFP că femeia mânca rar legume sau fructe: "Când am întâlnit-o, mânca trei ouă pe zi, două din ele erau raw, dimineaţa, după care o omletă, după-amiaza, şi pui la cină". 

De asemenea, femeia a pus longevitatea ei şi pe seama deciziei din 1938 de a-şi părăsi soţul, la un an după ce a murit fiul lor de numai şase luni. Mariajul nu a fost niciodată unul "sănătos". Ea a fost îndrăgostită de un băiat care a fost ucis în Primul Război Mondial şi nu a mai fost interesată să se căsătorească cu altcineva. 

Emma Morano a lucrat până la vârsta de 75 de ani şi a ales să nu se mai căsătorească niciodată. "Nu am vrut să fiu dominată de nimeni", declara ea pentru New York Times. 

Ea a avut nevoie de un îngrijitor permanent abia în ultimii ani de viaţă, însă nu şi-a părăsit apartamentul său de două camere, timp de 20 de ani.

Potrivit Gerontology Research Group (GRG) din Statele Unite, cel mai bătrân om este acum Violet Brown, din Jamaica, care s-a născut pe 10 martie 1900.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.