Casa designerului libanez Elie Saab a devenit una dintre imaginile emblematice pentru clădirile tradiţionale în ruină în urma exploziilor de acum două săptămâni din portul Beirutului, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Creatorul, cunoscut în lumea întreagă, este purtătorul de drapel în industria modei în Liban. Ellie Saab a îmbărcat-o pe ducesa de Cambridge, Kate Middleton, printre celebrităţile de pe lista lungă, alături de actriţele Halle Berry sau Helen Mirren care i-au purtat rochiile pe covorul roşu. 

Eleganta sa casă de modă, cu vedere la strada principală din cartierul Gemmayze, era frecventată de staruri libaneze sau străine.              

Construcţia, ca şi cartierul, a fost complet distrusă de explozia din 4 august provocată, potrivit autorităţilor, de un incendiu la un depozit din port unde era stocată o cantitate uriaşă de nitrat de amoniu. Deflagraţia a distrus un întreg sector din Beirut, 170 de persoane fiind ucise şi 6.500 rănite. 

"Mulţumită lui Dumnezeu, toată lumea este bine", a spus Saab despre echipa sa, întorcându-se după dramă în casă. Pe jos încă sunt bucăţi de sticlă şi o masă din marmură arată urmele exploziei.              

Faţada clădirii de la începutul secolului al XX-lea a fost spulberată, lăsând descoperit interiorul acestei bijuterii arhitecturale tradiţionale libaneze, care a supravieţuit războiului civil (1975-1990).

"Acest loc respira viaţă", afirmă pentru AFP Johnny Zeinoun, un asistent al creatorului. "Să îl văd aşa...", a spus el, observând pagubele. 

Puţină lumea se afla în casă pe 4 august şi nimeni nu a fost rănit, a povestit Zeinon. 

Designerul a cumpărat casa în 2006 şi a renovat-o. El a vrut să păstreze frumuseţea caselor tradiţionale, cu ferestrele în arc şi plafoane înalte, a declarat pentru AFP jurnalistul de modă Ali Jaffal. 

Fotografii publicate în revista de decoraţiuni Architectural Digest în 2009 arată un hol principal elegant, decorat cu coloane din marmură şi ferestre în triptic, candelabre în stil otoman.              

De cealaltă parte a străzii, casele sunt la fel de distruse. 

În cel mai afectat cartier al Beirutului se aflau cele mai multe galerii de artă şi buticuri, precum şi baruri şi restaurante. 

Deflagraţia a afectat grav sectorul creativ, deja lovit de criza economică pe care o cunoaşte Libanul.  

Saab nu este singurul nume mare din moda libaneză care deţinea un butic/casă în apropiere de port. 

Magazinul principal al lui Zuhair Murad se afla la câţiva metri de port. Imaginile publicate de creator pe reţelele de socializare arată dezastrul.     

Pe strada lui Elie Saab se află şi atelierul lui Rabih Kayrouz, care a îmbrăcat-o pe Céline Dion sau Jada Pinkett Smith, aflat în Palatul Dagher de secol XIX.

Kayrouz a publicat pe Instagram fotografii cu dalele rupte din acoperişul palatului. 

În ciuda pagubelor, a pandemiei de coronavirus şi a crizei economice, Saab vrea să reconstruiască, a spus Zeinoun. "Putem să o luăm de la capăt", i-a spus creatorul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.