Academia de Film Americană, care acordă premiile Oscar, i-a retras titlul de membru lui Harvey Weinstein, sâmbătă, după ce producătorul a fost acuzat de mai multe femei de hărţuire sexuală şi viol, informează bbc.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Academia a transmis că în şedinţa care a avut loc sâmbătă, consiliul a votat ”cu mult peste majoritatea de două treimi care era necesară” pentru ca titlul de membru să îi fie retras lui Harvey Weinstein.

Între membrii consiliului se numără personalităţi precum Tom Hanks şi Whoopi Goldberg.

Filmele la care a lucrat Harvey Weinstein au generat peste 300 de nominalizări la Oscar şi au câştigat 81 de premii oferite de Academia de Film Americană.

Într-un comunicat de presă, Academia a transmis că membrii consiliului au votat să îl excludă pe Harvey Weinstein ”nu doar pentru a ne distanţa de o persoană care nu merită respectul colegilor săi, dar şi pentru a transmite un mesaj că era ignoranţei intenţionate şi complicităţii ruşinoase într-un astfel de comportament şi în hărţuirea la locul de muncă în industria noastră s-a încheiat”.

”Aici este vorba despre o problemă extrem de gravă şi îngrijorătoare care nu îşi are locul în societatea noastră”, mai arată comunicatul Academiei. 

Excluderea lui Harvey Weinstein va însemna că acesta nu va mai avea dreptul să voteze pentru stabilirea nominalizărilor şi premiilor Oscar.

Consiliul Academiei a avut o întâlnire de urgenţă, sâmbătă, după ce a apărut un val de acuzaţii împotriva producătorului.

Scandalul „Weinstein” a început pe 5 octombrie, după ce The New York Times şi The New Yorker au publicat articole în care mai multe femei îl acuzau pe producător de hărţuire sexuală. Între ele, Ashley Judd, Gwyneth Paltrow şi Angelina Jolie, Cara Delevingne, fotomodele şi angajate ale lui Harvey Weinstein. În plus, alte femei, între care se numără Rose McGowan, îl acuză de viol.

Producătorul a fost concediat din The Weinstein Co., după ce anunţase că se retrage pentru o perioadă nedeterminată de la cârma firmei pe care a înfiinţat-o împreună cu fratele lui, Bob.

Meryl Streep, Judi Dench, Bob Iger, George Clooney, Jennifer Lawrence, James Gunn, Leonardo DiCaprio, Brie Larson, Megan Ellison, Julianne Moore, Seth Rogen, Kevin Smith, Lena Dunham, Judd Apatow, John Oliver, Patricia Arquette şi Mark Ruffalo, între alţii, au condamnat comportamentul lui Weinstein faţă de femei.

Mai mulţi laburişti, membri ai Parlamentului, îi cer prim-ministrului Theresa May să retragă titlul de Comandor al Imperiului Britanic pe care producătorul Harvey Weinstein l-a primit în 2004.

BAFTA (British Film Academy of Film and Television Arts) i-a retras producătorului statutul de membru.

Soţia lui Harvey Weinstein, Georgina Chapman, cofondatoare a brandului de lux Marchesa, a anunţat, pe 10 octombrie, că se desparte de producător, pentru ”actele sale de neiertat”.

New York Police Department (NYPD) şi Metropolitan Police din Londra au anunţat că au început o investigaţie privind acuzaţii de agresiune sexuală aduse producătorului Harvey Weinstein.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.