Uniunea Europeană a IMM-urilor (SMEunited) arată, într-un raport, că redresarea IMM-urilor stagnează însă ţine departe IMM-urile de o recesiune cel puţin în următoarele luni. SMEunited solicită îmbunătăţirea mediului de reglementare pentru a face Europa mai atractivă pentru investiţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În data de 16 martie 2023, SMEunited, cea mai mare voce a IMM-urilor din Europa, a publicat la Bruxelles cel mai recent Barometru UE dedicat întreprinderilor private mici şi mijlocii, pentru aceasta primăvară.

În cadrul cercetării s-a constatat că indicele climatului de business a scăzut la 71,3 şi redresarea IMM-urilor stagnează însă ţine departe IMM-urile de o recensiune cel puţin în următoarele luni. De asemenea, rezultatele semestrului trecut sunt cu mult peste aşteptări, arătând astfel că preocupările trecute cu privire la o recensiunea economică nu au fost concretizate. Cu toate acestea, inflaţia continuă să crească ca urmare a creşterilor salariale care afectează în special sectorul serviciilor cu forţă de muncă intensă.

”De asemenea, IMM-urile europene se confruntă în continuare cu un deficit de forţă de muncă şi restricţii comerciale ca urmare a războiul în curs din Ucraina. Totuşi, un aspect pozitiv vizează relaxarea lanţurilor de aprovizionare şi o valoare mai mică preţurilor la energie care au redus riscurile de scădere economică şi inflaţia generală”, arată SMEunited.

Anul trecut, principala constatare a barometrului IMM-urilor a indicat faptul că performanţa IMM-urilor a scăzut în timpul celui de-al doilea semestru al anului 2022. Cu toate acestea, rezultatele din acest an au depăşit aşteptările, arătând că preocupările faţă de o eventuală degradare a contextului economic nu au evoluat atât de mult pe cât era de aşteptat.

Pentru semestrul curent, barometrul IMM-urilor arată în continuare o evoluţie ascendentă a  preţurilor, în special în sectorul serviciilor cu un număr ridicat de salariaţi, ca urmare a unui nou val de măriri salariale. În plus, creşterea ratelor dobânzilor şi costurile de finanţare împiedică o creştere a investiţiilor şi impactează sectorul constructiilor, cererea fiind din ce în ce mai scăzută.

Pentru întregul sector al IMM-urilor, aşteptările pentru semestrul curent indică un nivel scăzut de stabilitate cu creşteri continue ale preţurilor.

”În consecinţă, SMEunited solicită îmbunătăţirea mediului de reglementare pentru a face Europa mai atractivă pentru investiţii. De asemenea, Uniunea Europeană ar trebui să stabilizeze în continuare pieţele de mărfuri şi să reducă inflaţia”, mai arată asociaţia.

SMEunited, cunoscută anterior ca UEAPME, este asociaţia IMM-urilor din Europa cu aproximativ 70 de organizaţii membre din peste 30 de ţări europene. Reprezintă federaţii naţionale intersectoriale de artizanat şi IMM-uri, organizaţii europene ale IMM-urilor şi membri asociaţi. La un loc, reprezintă peste 22,5 milioane de companii cu aproximativ 82,4 de milioane de angajaţi în toată Europa. SMEunited este o organizaţie recunoscută a angajatorilor şi partener social european.

IMM-urile din Europa reprezintă 99,8% din totalul întreprinderilor, două treimi din locurile de muncă şi aproape 53% din valoarea adăugată creată în Uniunea Europeană.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.