Uniunea Europeană va prezenta săptămâna viitoare condiţiile necesare pentru ca transporturile, industria şi clădirile să fie clasificate ca investiţii durabile, dar va amâna decizia dacă gazele naturale şi energia nucleară ar trebui să fie incluse în categoria energiei verzi, potrivit unui document văzut de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Taxonomia finanţării durabile” a UE este o listă lungă de activităţi economice şi normele pe care trebuie să le îndeplinească pentru a fi etichetate ca investiţii durabile în UE începând cu anul viitor.

Regulamentul de referinţă îşi propune să facă activităţile ecologice mai vizibile şi mai atractive pentru investitori şi să se asigure că o etichetă de investiţii durabile este acordată numai activităţilor economice care respectă obiectivele UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Un proiect de reguli, văzut de Reuters şi care urmează să fie publicat pe 21 aprilie, omite gazele naturale.

Ţările UE sunt divizate, dacă centralele electrice pe bază de gaz ar trebui considerate ecologice, iar Comisia intenţionează să abordeze combustibilul, împreună cu energia nucleară, într-o propunere separată în cursul acestui an.

Proiectul de reguli include definiţii detaliate a ceea ce va reprezenta o investiţie durabilă în alte sectoare, inclusiv transporturile, generarea de energie din surse precum eoliene şi hidroenergetice, renovarea clădirilor şi fabricarea cimentului, oţelului şi bateriilor.

De exemplu, fabricile de ciment trebuie să aibă emisii sub 0,72 tone de CO2 echivalent pe tonă de clincher gri produs. Între timp, producţia de vehicule poate fi etichetată ca o investiţie durabilă până la sfârşitul anului 2025 dacă vehiculele emit mai puţin de 50g de CO2 pe km. După această dată, numai fabricarea autoturismelor cu emisii zero va fi considerată verde.

Comisia a refuzat să comenteze proiectul de document, care poate fi modificat înainte de publicare.

Prin eliminarea gazelor şi energiei nucleare, Comisia îşi propune să obţină aprobarea ţărilor UE pentru reguli.

Şi sectoarele silviculturii şi bioenergiei s-au dovedit, de asemenea, controversate, nouă dintre consilierii experţi ai Comisiei ameninţând că vor demisiona din cauza propunerilor sale pentru aceste sectoare şi gazele naturale, despre care au spus că vor discredita politicile climatice europene.

Pentru a câştiga o etichetă durabilă, o activitate trebuie să aducă o contribuţie substanţială la unul dintre cele şase obiective de mediu şi să nu împiedice celelalte cinci. Proiectul de reguli acoperă două dintre aceste şase obiective - combaterea schimbărilor climatice şi adaptarea la impactul acestora.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.