Consiliul de administraţie al Fondului Monetar Internaţional (FMI) analizează un raport pregătit pentru Banca Mondială care a constatat că şefa FMI, Kristalina Georgieva, în rolul său anterior de director general la Banca Mondială, a presat personalul să schimbe datele economice pentru a favoriza China, a anunţat vineri FMI.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Georgieva a declarat că nu este de acord în mod ”fundamental cu constatările şi interpretările” raportului independent, pregătit de firma de avocatură WilmerHale la cererea comitetului de etică al Băncii Mondiale şi făcut public joi.

Raportul a constatat că Georgieva şi alţi oficiali ai Băncii Mondiale au exercitat ”presiuni nejustificate” asupra personalului pentru a îmbunătăţii clasamentul Chinei în raportul ”Doing Business 2018” al băncii privind climatul de afaceri al ţărilor.

Analiza FMI a fost lansată după ce Georgieva a informat joi consiliul de administraţie cu privire la această chestiune.

"Boardul FMI examinează în prezent această chestiune", a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice.

"Ca parte a procedurii obişnuite în astfel de chestiuni, comitetul de etică va raporta consiliului de administraţie", a spus Rice, dar nu a oferit niciun termen.

Georgieva a abordat această problemă la începutul unei întâlniri programate anterior cu personalul FMI  de vineri, au spus trei persoane care au participat la evenimentul virtual şi o a patra care a fost informată despre remarcile sale.

”Nu este adevărat”, a spus Georgieva. Ea a subliniat că apreciază foarte mult datele şi analizele şi nu presează personalul să schimbe datele aşa cum a afirmă raportul, potrivit unei transcrieri furnizate Reuters.

"Permiteţi-mi să vă spun foarte simplu. Nu este adevărat. Nici în acest caz, nici înainte sau după, nu am pus presiuni asupra personalului să manipuleze datele", a declarat Georgieva personalului FMI, conform transcrierii.

Banca Mondială căuta în acel moment să obţină sprijinul Chinei pentru o majorare mare de capital.

La acea vreme, Georgieva era director general la Banca Mondială.

Georgieva se află la conducerea FMI şi a celor aproximativ 2.500 de angajaţi ai instituţiei financiare din anul 2019. Ea a contribuit la conducerea răspunsului global la pandemia de Covid-19, asigurând în acelaşi timp sprijinul pentru extinderea rezervelor de urgenţă ale FMI de 650 miliarde USD.

Unele dintre cele 190 de ţări membre ale FMI, care finanţează împrumuturile şi alte proiecte care vizează atenuarea sărăciei şi consolidarea stabilităţii financiare globale, au declarat că analizează raportul de etică.

Departamentul Trezoreriei SUA, care administrează participaţiile dominante ale SUA în FMI şi Banca Mondială, a declarat că analizează ”constatările grave” ale raportului.

"Este un subiect grav. Raportul independent nu este o judecată, iar comitetul de etică al FMI trebuie să studieze raportul, să asculte directorul general şi să prezinte concluziile sale", a declarat o sursă a ministerului francez de finanţe.

"Pe această bază Franţa va putea evalua pe deplin situaţia", a adăugat sursa.

Marea Britanie este dedicată bunei guvernări a Grupului Băncii Mondiale şi ia în considerare concluziile anchetei, a spus un purtător de cuvânt al guvernului.

Oficialii din Japonia, un alt donator cheie pentru ambele instituţii, discută cu omologii din alte ţări despre descoperiri, a declarat pentru Reuters o sursă guvernamentală cu cunoştinţe despre această chestiune. B

anca Mondială a declarat joi că va anula seria de rapoarte ”Doing Business”, care sunt publicate din 2003, consternând investitorii care se bazează pe aceasta pentru evaluarea riscului de ţară.

Ştirile şi eventualele consecinţe vor domina probabil întâlnirile anuale ale FMI şi ale Băncii Mondiale, care vor avea loc concomitent la Washington în a doua săptămână a lunii octombrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.