Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 114 milioane euro în ianuarie, de 16,3 ori mai mare faţă de cel înregistrat în ianuarie 2018, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR), publicate luni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În ianuarie 2018, deficitul de cont curent a fost de 7 milioane euro, potrivit datelor BNR.

Contul curent al balanţei de plăţi include sumele încasate şi cele plătite de România în relaţiile comerciale cu celelalte state. Principala componentă care contribuie la contul curent al balanţei de plăţi este comerţul exterior, puternic deficitar în cazul României. 

Deficitul comercial al României a avansat cu 62% în ianuarie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, la 1,26 miliarde de euro, arată datele publicate, recent, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit datelor BNR, balanţa bunurilor a consemnat, în ianuarie, un deficit de 1,255 miliarde euro, în creştere cu 476 milioane euro faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

Balanţa veniturilor primare, balanţa veniturilor secundare şi balanţa serviciilor au înregistrat excedente mai mari cu 181 milioane euro, cu 141 milioane euro, respectiv cu 47 milioane euro.

Investiţiile directe ale nerezidenţilore în România au însumat 362 milioane euro (comparativ cu 192 milioane euro în luna ianuarie 2018), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 341 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 21 milioane euro.

În 2018, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 9,41 miliarde euro, cu 3,45 miliarde euro mai mare faţă de anul anterior,

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.