Numărul de autorizaţii de construcţii pentru clădiri rezidenţiale a avansat într-un ritm modest în luna mai, cu doar 1,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, până la 3.707, ritmul de creştere încetinind puternic faţă de primele luni din acest an, arată datele publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cumulat pe primele cinci luni, numărul de autorizaţii de construcţii pentru clădiri rezidenţiale a crerscit cu 3,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 14.724.

Totuşi, chiar dacă numărul de autorizaţii a crescut într-un ritm modest, numărul de locuinţe aferente autorizaţiilor a crescut într-un ritm mult mai mare.

În luna mai, autorizaţiile au fost eliberate pentru construcţia a 8.660 de locuinţe, faţă de 5.699 de locuinţe pentru luna mai 2015 sau 7.272 locuinţe pentur luna aprilie 2016.

Explicaţia constă în eliberarea, în luna mai 2016, a unui număr mai mare de autorizaţii pentru construcţia de blocuri de locuinţe, comparativ cu numărul de autorizaţii pentru case unifamiliale. 

În mai 2016, cele mai multe autorizaţii pentru construcţia de locuinţe, 664, s-au eliberat în regiunea Nord-Est, care cuprinde şase judeţe din Moldova (Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău şi Vaslui).  Regiunea s-a aflat în ultimii ani, în mod constant, pe primul loc după numărul de locuinţe construite. 

Pe următoarele locuri se clasează regiunile Bucureşti-Ilfov, cu 575 de autorizaţii eliberate în luna mai, Nord-Vest (527) şi Sud-Muntenia (517).

Cele mai multe autorizaţii pentru clădiri de locuinţe s-au eliberat în localităţi rurale, cu 59,5% din numărul total înregistrat în luna mai. 

Comparativ cu luna aprilie, numărul de autorizaţii de construire a scăzut cu 0,9% în luna mai. 

"Distribuţia în profil regional evidenţiază o scădere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale în urmatoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Vest (-86 autorizaţii), Nord-Est (-72), Sud-Muntenia (-34) şi Vest (-24). Creşteri s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov(+140 autorizaţii), Sud-Vest Oltenia (+21), Centru (+19) şi Sud-Est (+3)", se arată în comunicatul publicat de Statistică.

Anul trecut, autorităţile au eliberat 39.112 de autorizaţii de construcţie pentru clădiri rezidenţiale, în creştere cu 3,8% faţă de anul precedent.

În 2015 s-a înregistrat prima creştere a autorizaţiilor de construcţie pentru clădiri de locuinţe după 2008, când piaţa imobiliară a înregistrat un vârf, iar autorităţile au eliberat un număr record pentru România, de 61.092 de autorizaţii de construcţii pentru clădiri rezidenţiale.

În perioada 2009-2014, autorizaţiile de construcţii pentru clădiri de locuinţe, care includ atât locuinţele unifamiliale, cât şi blocurile de apartamente, au scăzut cu 38%, arată statisticile oficiale, pe fondul căderii cererii de locuinţe din partea populaţiei. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.