Ministerul Agriculturii, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) vor verifica dacă există un dublu standard în ceea ce priveşte calitatea produselor alimentelor în estul şi vestul Europei, a declarat vineri, într-o conferinţă desfăşurată la Târgu Mureş, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am început astăzi, am discutat cu colegii de la ANPC, ANSVSA să vedem cum, concret, depistăm, dacă este cazul, situaţia dublului standard. Or, aici noi trebuie să fim, pe de o parte, şi echilibraţi în afirmaţii şi extrem de atenţi la ceea ce se întâmplă pe piaţă. Motiv pentru care astăzi, un colectiv de la Ministerul Agriculturii, de la ANSVSA şi de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor îşi stabilesc modul de lucru concret pentru a depista dacă există o asemenea situaţie în România", a afirmat Daea.

"Până atunci ne rezervăm dreptul să ne organizăm, să analizăm şi, în condiţiile în care găsim situaţii care sunt stăpânite de realitate, să le expunem imediat şi fără niciun fel de oprelişti", a completat el. 

Ministrul Agriculturii a spus că nu poate încă să spună dacă există sau nu o astfel de situaţie în România.

"Vă rog să-mi acordaţi timpul necesar pentru a mă convinge dacă este aşa cum se spune (...) Aştept să iau informaţii de la unităţile din România şi atunci discutăm", a precizat Daea.

Instituţiile statului urmăresc atent calitatea alimentelor şi iau măsuri pentru a asigura securitatea alimentară, a dat asigurări ministrul. 

Scandalul produselor alimentare de proastă calitate a luat amploare în câteva state din estul Uniunii Europene.

Liderii statelor din grupul de la Vişegrad, respectiv Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia, se vor întâlni săptămâna viitoare la Bratislava pentru a cere Uniunii Europene să acţioneze împotriva companiilor producătoare de alimente care includ ingrediente de calitate inferioară în produsele destinate statelor membre mai sărace.

Asociaţiile de protecţie a consumatorilor şi guvernele s-au plâns că unii producători de alimente folosesc ingrediente mai ieftine în produsele destinate Europei Centrale şi de Est decât cele incluse în produsele sub aceleaşi branduri comercializate în Germania şi Austria.

Această practică este permisă în prezent, UE cerând doar ca ambalajele să includă clar lista de ingrediente.

Ministerul slovac al Agriculturii a prezentat săptămâna trecută rezultatele unor teste de laborator care au arătat că jumătate dintr-o listă de 22 de produse cumpărate la Bratislava diferă ca gust, aspect şi compoziţie de echivalentele lor cumpărate în douî oraşe austriece de lângă graniţă.

Ministrul ceh al Agriculturii, Marian Jurecka, a spus săptămâna trecută că oamenii s-au săturat să fie ”coşul de gunoi al Europei”, în timp ce şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban a calificat standardele duble de calitate drept ”cel mai mare scandal din istoriei recente”.

Consumatorii din Europa Centralăî şi de Est au adoptat rapid brandurile occidentale, după căderea comunismului, în 1989. Producătorii afirmă că diferenţele de compoziţie sunt date de gusturile locale.

Alimentele sunt în general mai ieftine în Europa de Est decât în Vest, dar mulţi cumpărători merg în Occident pentru a cumpăra produse de calitate mai bună.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.