Discuţiile salariale dintre compania aeriană scandinavă SAS şi piloţii săi s-au prăbuşit luni, declanşând o grevă care pune în pericol viitorul transportatorului şi agravează haosul călătoriilor în Europa, în sezonul vacanţelor de vară, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acţiunea este prima grevă majoră de când companiile aeriene încearcă să profite de prima redresare completă a călătoriilor de agrement după pandemie.

Vor urma luni de discuţii între angajaţi şi conducere, în timp ce compania aeriană încearcă să-şi revină de impactul restricţiilor fără a-şi asuma costuri cu care crede că i-ar fi imposibil să concureze.

În acelaşi timp, angajaţii din toată Europa cer creşteri ale salariilor în timp ce se luptă cu accelerarea inflaţiei.

O grevă ar putea costa SAS aproape 100 de milioane de coroane suedeze (10 milioane de dolari) pe zi, a calculat analistul Sydbank Jacob Pedersen, iar vânzările viitoare de bilete ale companiei vor avea de suferit.

Acţiunile SAS au scăzut cu 4,7% în urma informaţiilor.

”O grevă în acest moment este devastatoare pentru SAS şi pune în joc viitorul companiei, cu locurile de muncă a mii de colegi. Decizia de a intra în grevă demonstrează acum un comportament nesăbuit din partea sindicatelor piloţilor şi o înţelegere şocant de scăzută a situaţiei critice în care se află SAS”, a declarat directorul general al SAS, Anko van der Werff, într-un comunicat.

Pedersen a spus că greva ar putea şterge până la jumătate din fluxul de numerar al companiei aeriene, de peste 8 miliarde de coroane, doar în primele patru până la cinci săptămâni, în cel mai rău caz, şi că va lăsa ”răni adânci” în rândul călătorilor afectaţi.

"SAS are prea multe datorii şi costuri prea mari şi, prin urmare, nu este competitivă. SAS este, cu alte cuvinte, o companie care zboară spre faliment", a spus el într-o notă de cercetare.

Liderii sindicali au dat vina pe SAS.

”Am realizat în sfârşit că SAS nu doreşte un acord. SAS vrea o grevă”, a declarat preşedintele SAS Pilot Group, Martin Lindgren.

Lindgren a spus că piloţii sunt pregătiţi să reia discuţiile, dar a cerut SAS să-şi schimbe poziţia.

Sindicatele au declarat că aproape 1.000 de piloţi din Danemarca, Suedia şi Norvegia se vor alătura grevei, care este una dintre cele mai mari greve de la o companie aeriană de când piloţii British Airways au pus la sol majoritatea zborurilor transportatorului, într-o dispută cu privire la salariu din 2019.

Alte perturbări se profilează, deoarece personalul British Airways de pe aeroportul Heathrow din Londra a votat în iunie pentru o grevă pentru salario.

 În plus, echipajul navigant din Spania al Ryanair şi easyJet  plănuieşte să facă grevă luna aceasta, pentru a cere condiţii de muncă mai bune, iar lucrătorii de la aeroportul Charles de Gaulle din Paris şi-au oprit activitatea în weekend pentru a cere majorarea salariilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.