Proiectul Legii Turismului nu va interzice funcţionarea Booking sau AirBnb pe teritoriul României, precizează Ministerul Turismului, care subliniază că legea va obliga site-urile şi platformele online să promoveze doar structurile de cazare clasificate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Turismului a transmis, miercuri seară, o serie de precizări referitoare la funcţionarea firmelor de booking în România, odată cu adoptarea Legii Turismului. 

”Proiectul Legii Turismului nu interzice funcţionarea Booking sau AirBnb pe teritoriul României”, a transmis MInisterul Turismului. 

Ministerul precizează, însă, că site-urile vor avea obligaţia de a promova doar unităţile de cazare clasificate. 

”Statul român are obligaţia să-i protejeze atât pe turiştii români, cât şi pe cei străini care aleg destinaţia România pentru vacanţele lor. În acest scop, în Legea Turismului se regăseşte obligativitatea site-urilor şi a oricăror platforme online să promoveze, în cazul persoanelor juridice, exclusiv structurile de cazare clasificate, iar în cazul persoanelor fizice structurile de cazare înregistrate la administraţia publică locală competentă. În ceea ce priveşte persoanele fizice, acestea vor înregistra spaţiile de cazare doar prin completarea unui formular fie pe suport de hârtie, fie completat online”, a anunţat Ministerul Turismului într-un comunicat.

Instituţia precizează că această prevedere se impunea având în vedere faptul că trebuie avută o radiografie corectă atât asupra numărului de turişti din România, dar şi asupra nivelului de confort şi al siguranţei de care atât turiştii români cât şi cei străini beneficiază pe teritoriul ţării noastre.  

”Pentru înregistrarea unităţilor de cazare ce aparţin persoanelor fizice criteriile sunt foarte simplu de îndeplinit şi fac referire, printre altele, şi la salubritatea spaţiului astfel încât turiştii să fie cazaţi în condiţii de igienă şi siguranţă. Un alt scop pe care Ministerul Turismului îl urmăreşte prin această nouă reglementare este de a avea o evidenţă exactă a numărului de locuri de cazare din România”, mai informează ministerul.

În plus, Ministerul Turismului subliniază că nu a prevăzut în Legea Turismului niciun fel de taxă sau condiţii speciale pentru înregistrarea/clasificarea operatorilor economici, persoane fizice sau persoane juridice.

Instituţia menţionează articolul 35, alin. 3 din Legea Turismului care arată că: "se interzice administratorilor oricăror forme de publicitate, inclusiv prin intermediul reţelelor şi instrumentelor electronice de comunicaţie, total sau parţial informatizate, site-urilor sau altor mijloace asemănătoare, contractarea/prestarea serviciilor de publicitate pentru promovarea, ofertarea şi comercializarea serviciilor turistice fără ca beneficiarul acestora, operator economic din turism, să facă dovada deţinerii certificatului de clasificare/înregistrare emis în condiţiile legii de către autoritatea administraţiei publice locale competentă sau a licenţei de turism, după caz". 

De asemenea, în Legea Turismului se precizează clar care sunt obligaţiile operatorilor economici din turism, persoane fizice şi anume: “să se înregistreze la autoritatea administraţiei publice locale competentă”. 

Legea Turismului urmează să fie dezbătută în comisiile din Camera Deputaţilor, urmând ca votul final să fie dat în plen. 

Legea Turismului va intra în vigoare la 180 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, timp în care persoanele fizice sau juridice care închiriază în regim hotelier spaţii de cazare se vor putea înregistra conform noilor reglementări.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.