Moneda Turciei, lira, s-a bucurat de o creştere binevenită, luni şi vineri, după ce autoritatea de reglementare bancară a ţării a anunţat interzicerea acordării de împrumuturi în monedă locală companiilor care deţin, în opinia sa, prea multă valută, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Până luni dimineaţă, lira a înregistrat la Istanbul un câştig de aproximativ 8% în două zile, tranzacţionându-se la 16,01 unităţi faţă de dolari, în creştere faţă de închiderea de joi, de 17,35 unităţi pentru un dolar.

Ulterior, lira şi-a redus o parte din câştiguri, scăzând uşor la 16,5 unităţi pentru un dolar, după ce s-a situat în intervalul de 16 până la 17 lire pentru un dolar.

Mişcările reflectă sentimente mixte ale investitorilor cu privire la noua interdicţie a împrumuturilor, care spune că, dacă corporaţiile din Turcia doresc să obţină împrumuturi comerciale în lire, trebuie să vândă în schimb o sumă suficientă din valuta lor pentru a cumpăra lire, ceea ce ajută la susţinerea monedei care a pierdut aproximativ jumătate din valoarea sa în ultimul an.

Noua regulă prevede că firmele care deţin echivalentul a 15 milioane de lire în valută (aproximativ 910.000 dolari la ora 15:00, la Istanbul) nu pot împrumuta lire dacă fondurile lor valutare depăşesc 10% din activele lor sau din vânzările anuale.

O excepţie pentru întreprinderile mai mici, care nu se pot împrumuta în valută, le permite acestora să împrumute în continuare lire atâta timp cât poziţia lor valutară este scurtă.

Noua regulă este menită să susţină lira, care s-a depreciat semnificativ în ultimii ani, deoarece banca centrală a Turciei, la ordinul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, a refuzat în mare măsură să majoreze ratele dobânzilor pentru a tempera inflaţia.

Inflaţia din Turcia, ţară cu o populaţie de 84 de milioane de locuitori, inflaţia a ajuns la 73%, paralizând grav puterea de cumpărare a turcilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.