Înalta Curte din Irlanda a decis, vineri, să permită autorităţii de reglementare a datelor să reia o investigaţie care ar putea duce la interzicerea transferurilor transatlantice de date de către Facebook, măsură care ar avea, potrivit companiei americane, un impact devastator asupra afacerilor sale, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cazul provine din îngrijorările UE conform cărora supravegherea exercitată de guvernul SUA ar putea să nu respecte drepturile de confidenţialitate ale cetăţenilor UE, atunci când datele lor personale sunt trimise în Statele Unite pentru uz comercial.

Comisarul pentru protecţia datelor din Irlanda (DPC), autoritatea de reglementare principală a Facebook în Uniunea Europeană, a lansat o anchetă în  luna august şi a emis un ordin provizoriu prin care principalul mecanism pe care Facebook îl foloseşte pentru a transfera datele utilizatorilor UE către Statele Unite ”nu poate fi utilizat în practică”.

Facebook a contestat atât ancheta, cât şi Proiectul preliminar de decizie (PDD), spunând că acestea pot avea consecinţe ”devastatoare” şi „ireversibile” pentru afacerea sa, care se bazează pe prelucrarea datelor utilizatorilor pentru a difuza reclame direcţionate.

Înalta Curte a respins vineri contestaţia Facebook.

Resping toate excepţiile solicitate de FBI (Facebook Irlanda) şi resping cererile formulate de aceasta în cadrul procedurii”, a declarat judecătorul David Barniville, într-o hotărâre care are aproape 200 de pagini.

"FBI nu a stabilit nicio bază pentru contestarea deciziei DPC sau a PDD sau a procedurilor de anchetă adoptate de DPC", se spune în hotărâre.

În timp ce decizia nu declanşează o oprire imediată a fluxurilor de date, activistul austriac pentru confidenţialitate Max Schrems, care a obligat autoritatea de reglementare irlandeză a datelor să acţioneze într-o serie de acţiuni în justiţie în ultimii opt ani, a declarat că în opinia sa decizia face acest lucru inevitabil.

"După opt ani, DPC este acum obligat să oprească transferurile de date ale Facebook între UE şi SUA, probabil înainte de vară", a spus el.

Un purtător de cuvânt al Facebook a declarat că compania aşteaptă cu nerăbdare să-şi apere respectarea normelor UE privind datele, deoarece ordinul provizoriu al autorităţii de reglementare irlandeze ”ar putea dăuna nu numai Facebook, ci şi utilizatorilor şi altor companii”.

 Dacă autoritatea de reglementare irlandeză va pune în aplicare ordinul provizoriu, ar pune capăt efectiv accesului privilegiat pe care îl au companiile din Statele Unite la datele cu caracter personal din Europa şi le-ar pune pe acelaşi nivel cu companiile din alte ţări din afara blocului.

Mecanismul pus în discuţie de autoritatea de reglementare irlandeză, Clauza contractuală standard (CSC), a fost considerat valabil de Curtea Europeană de Justiţie într-o decizie din iulie. Dar Curtea de Justiţie a decis, de asemenea, că autorităţile de supraveghere a confidenţialităţii trebuie să suspende sau să interzică transferurile în afara UE dacă nu se poate asigura protecţia datelor în alte ţări. Un avocat al Facebook a declarat din decembrie, în faţa Înaltei Curţi, că proiectul de decizie al autorităţii de reglementare irlandeze, dacă ar fi pus în aplicare, ”ar avea consecinţe devastatoare” pentru afacerile Facebook, afectându-i pe cei 410 milioane de utilizatori activi ai Facebook în Europa, afectând grupurile politice şi subminând libertatea de exprimare.

În februarie, comisarul irlandez pentru protecţia datelor, Helen Dixon, a declarat că, în general, companiile se pot confrunta cu perturbări masive ale fluxurilor de date transatlantice ca urmare a deciziei Curţii Europene de Justiţie.

Biroul lui Dixon a salutat decizia vineri, dar a refuzat să mai comenteze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.