Preşedintele Klaus Iohannis a precizat, referitor la anunţul făcut de preşedintele SUA Joe Biden care a spus că Statele Unite vor aloca 14 milioane de dolari pentru programul de reactoare modulare mici în România, că ţara noastră este prima din Europa unde va fi implementată această tehnologie americană. „Vom fi în situaţia, după câţiva ani, să producem noi astfel de reactoare şi să le punem la dispoziţia altor aliaţi şi parteneri”, a adăugat şeful statului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„România este prima ţara în Europa unde se va implementa noua tehnologie americană de reactoare modulare mici. Se face primul pas şi se merge spre o proiectare, după care vom implementa efectiv aceste reactoare. Se ştie deja unde va fi amplasat primul reactor. În afară de a avea noi acces la această nouă tehnologie şi de a primi astfel de reactoare modulare, vom fi în situaţia, după câţiva ani, să producem noi astfel de reactoare şi să le punem la dispoziţia altor aliaţi şi parteneri. Cu certitudine, dacă ne facem treaba aşa cum trebuie, vom deveni primul stat din Europa care implementează efectiv această tehnologie”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat despre subiect, la finalul Summitului NATO de miercuri de la Madrid.

Guvernul SUA şi firma americană NuScale Power LLC vor aloca 14 milioane de dolari pentru implementarea în România a unei centrale cu reactoare modulare mici (SMR), prima de acest fel, investiţie menită să accelereze tranziţia către energie curată, să creeze mii de locuri de muncă şi să consolideze securitatea energetică europeană, respectând în acelaşi timp cele mai înalte standarde de siguranţă nucleară, securitate şi neproliferare, potrivit unui comunicat al Casei Albe..

În luna noiembrie a anului trecut, preşedintele Joe Biden şi preşedintele Klaus Iohannis au anunţat planul de a construi o centrală cu reactoare modulare mici (SMR), prima de acest fel în România, în parteneriat cu US NuScale Power. Prin acest proiect este adusă cea mai recentă tehnologie nucleară civilă într-o parte critică a Europei.

Potrivit sursei citate, parteneriatul va aduce tehnologia SMR în România, poziţionând tehnologia SUA ca lider în cursa globală pentru implementarea SMR.

Acordul comercial va include o uzină NuScale cu 12 module, care va crea iniţial peste 6.000 de locuri de muncă în SUA şi România, cu potenţialul de a creşte la 30.000 de locuri de muncă în SUA şi România pe măsură ce proiectul creşte.

Implementarea tehnologiei SMR va contribui semnificativ la un sector energetic decarbonizat şi un viitor cu zero emisii, se mai precizează în comunicat. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.