Înmatriculările de autoturisme în România au crescut în primele nouă luni ale acestui an cu 24,7% ale acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 295.023 de unităţi, potrivit datelor publicate vineri de către Institutul Naţional de Statistică (INS). Înmatriculările, dominate de autoturismele second hand aduse din străinătate, au accelerat în trimestrul al treilea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În primele nouă luni ale anului trecut au fost înmatriculate 236.657 autoturisme. 

În al treilea trimestru al acestui an, înmatriculările de autoturisme - principalul segment al pieţei - a crescut cu 33,8% faţă de al treilea trimestru din 2015, de la 89.518 la 119.746 de unităţi, ritmul accelerând sensibil faţă de trimestrele anterioare. 

Cumulat pe primele nouă luni, numărul de autoturisme noi şi la mâna a doua înmatriculate în România a fost de 295.023, în creştere cu 24,7%.

Singurul segment care a scăzut în primele nouă luni a fost cel al autobuzelor şi microbuzelor, cu un declin 35%, la 1.873 unităţi înmatriculate. 

În schimb, înmatriculările de autovehicule de transport marfă au crescut cu 16%, la 78.120 de unităţi.

Datele publicate de INS includ înmatriculările cumulate de maşini noi şi second-hand, fără a exista detalii legate de ponderea maşinilor noi sau de ocazie în totalul înmatriculărilor. 

Însă potrivit unor date anterioare publicate de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), în primele nouă luni din 2016, înmatriculările de autoturisme noi în România au crescut cu 19,6%, la 67.997 de unităţi, ritm de două ori mai mare decât cel din Uniunea Europeană, de 8%.

De asemenea, piaţa maşinilor second hand din import a avut cele mai bune nouă luni din ultimii şapte ani, numărul unităţilor înmatriculate fiind de 222.859, în creştere cu 24% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate recent de site-ul de anunţuri Autovit.ro.

Astfel, coroborând statisticile publicate de toate aceste surse, rezultă că circa 75% dintre autoturismele înmatriculate în România în primele nouă luni sunt maşini second hand aduse din străinătate şi doar în jur de 22% sunt maşini noi. 

În 2015, înmatriculările de autoturisme noi în România au crescut cu 15,7%, la 81.162 de unităţi. Anul de vârf pentru înmatriculările de autoturisme noi în România a fost 2007, cu 312.589 de înmatriculări. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.