Guvernul german va putea cumpăra pachete de acţiuni la companiile energetice care cedează sub costul creşterii preţurilor gazelor importate, conform unui proiectul de lege văzut de Reuters, pe măsură ce Berlinul îşi întăreşte apărarea într-un război economic din ce în ce mai grav cu Moscova, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Propunerea legislativă, care ar putea veni în faţa Parlamentului săptămâna aceasta, ar putea permite, de asemenea, guvernului să impună taxe de urgenţă consumatorilor, au declarat trei surse pentru Reuters, deşi nu este clar cât de repede ar putea exercita acest drept.

Guvernul cancelarului Olaf Scholz se străduieşte să facă faţă impactului creşterii preţurilor energiei după invadarea Ucrainei de către Rusia, avertizând că firmele de utilităţi s-ar putea confrunta cu un colaps în stil ”Lehman”, dacă nu vor putea transfera costurile mai mari consumatorilor.

”Trebuie să ne pregătim că această situaţie nu se va schimba în viitorul apropiat, cu alte cuvinte – ne aflăm în faţa unei provocări istorice”, a declarat Scholz reporterilor după o întâlnire cu liderii sindicatelor şi patronatelor pentru a discuta despre criza costului vieţii.

Conform noilor propuneri energetice, guvernul ar putea lua participaţii cu drept de vot sau fără drept de vot la companii legate de infrastructura critică, prin aceleaşi mecanisme folosite pentru salvarea companiilor în timpul pandemiei de coronavirus.

Amendamentele sunt în prezent în discuţie între ministere şi ar putea fi prezentate vineri Parlamentului.

Oficialii au discutat cu Uniper, cel mai mare cumpărător de gaze ruseşti din Germania, despre o posibilă salvare.

Vestea modificărilor legislative propuse a provocat luni o scădere a acţiunilor Uniper de 24%, traderii invocând riscuri de naţionalizare.

Uniper a declarat săptămâna trecută că discută despre posibile garanţii, majorarea facilităţilor de credit sau chiar preluarea unui pachet de acţiuni de către stat.

Sursele au declarat pentru Reuters că guvernul ar putea lua o participaţie la Uniper ca ultimă soluţie. Uniper a refuzat să comenteze imediat.

O posibilă salvare pentru Uniper ar putea fi conform modelului ajutorului primit în pandemie de compania aeriană Lufthansa, care a fost salvată de la faliment în timpul pandemiei de coronavirus cu un pachet de ajutor de 9 miliarde de euro (9,4 miliarde de dolari), a spus o sursă guvernamentală.

”Guvernului federal ar trebui să i se ofere opţiuni pe linia ajutorului Lufthansa”, a spus sursa.

Salvarea Lufthansa a făcut ca statul să preia un pachet de 20% din acţiunile companiei aeriene printr-un Fond de Stabilizare Economică, dar fără a putea exercita drepturile de vot ale acţionarilor.

Compania aeriană nu a avut voie să preia alte companii până când 75% din ajutorul de stat nu a fost rambursat, iar acţionarii şi administratorii săi nu au putut beneficia de banii publici, ceea ce înseamnă că dividendele şi plăţile bonusurilor au fost suspendate.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.