Fostul secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Gabriel Biriş, în locul căruia a fost numită Mariana Vizoli la mijlocul lunii septembrie, critică deciziile procurorului în cazul Murfatlar, considerându-le excese care pot compromite lupta împotriva evaziunii şi corupţiei prin crearea de prea multe victime colaterale, din moment ce “oameni precum Mariana Vizoli, Daniel Diaconescu sau Ciprian Badea sunt acuzaţi şi puşi sub control judiciar pentru decizii profesionale care ţin de domeniul normalităţii absolute”, potrivit unui mesaj publicat sâmbătă pe o reţea de socializare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gabriel Biriş a demisionat pe 8 septembrie din funcţia de secretar de stat în Ministerul Finanţelor după scandalul privind proiectul de modificare a Codului Fiscal, în locul său fiind numită pe 19 septembrie fostul şef al legislaţiei TVA din Finanţe, Mariana Vizoli.

Ea a fost pusă vineri sub control judiciar de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în dosarul Murfatlar, alături de vicepreşedintele ANAF şi şeful Antifraudă, Daniel Diaconescu, şi alţi trei directori din Finanţe, după ce ar fi autorizat ilegal constituirea unor antrepozite fiscale care au produs un prejudiciu de aproximativ 600 de milioane de lei.

Celelalte trei persoane puse sub control judiciar pentru investigaţia aferentă perioadei 2010-2014 sunt Ana Jarda, şeful Direcţiei generale management al domeniilor reglementate specific din Finanţe, Ciprian Badea, directorul general al Direcţiei generale juridice din minister, şi Monica Negruţiu, şeful Direcţiei generale de reglementare a colectării creanţelor bugetare din cadrul ANAF.

Funcţionarii publici sunt acuzaţi că au autorizat, cu încălcarea dispoziţiilor legale, trei antrepozite fiscale de producţie alcool şi băuturi alcoolice. Societăţile care au beneficiat de aceste autorizări s-au sustras de la plata taxei pe valoarea adăugată, a accizelor şi a altor obligaţii fiscale prin înregistrarea unor operaţiuni fictive, care au mărit taxa deductibilă, potrivit anchetatorilor.

Vizoli şi Diaconescu şi-au dat demisia vineri din funcţiile pe care le ocupau.

“Oameni precum Mariana Vizoli, Daniel Diaconescu sau Ciprian Badea sunt acuzaţi şi puşi sub control judiciar pentru decizii profesionale care ţin de domeniul normalităţii absolute, fără ca nici măcar procurorul să se mai străduiască să susţină că ar fi obţinut un avantaj pentru sine. O lege neroadă îi permite să facă asta. Iar atunci când singura unealtă e ciocanul, vezi cuie peste tot”, a scris Biriş pe contul său de Facebook.

El apreciază că lupta împotriva corupţiei, la fel ca şi cea împotriva evaziunii, poate fi extrem de uşor compromisă prin excese, prin crearea de prea multe victime colaterale.

“Pentru că, în urmă cu peste şase ani, aceşti oameni nici măcar nu şi-au pus această întrebare, acum sunt acuzaţi de abuz în serviciu, iar carierele lor frânte. Şi nu sunt numai ei, ei sunt doar cei cu funcţiile cele mai mari - sunt mult mai mulţi care sunt acuzaţi pentru că au făcut ceva ce nici un om normal la cap nu ar fi făcut altfel, şi atunci şi acum”, mai spune Biriş.

El atrage atenţia că procurorul “a decapitat” exponenţii principali ai celor două şcoli de gândire din Finanţe.

“Mariana Vizoli este adeptul moderaţiei, a legii clare care să nu poată da naştere la abuz. Ea înţelege că poziţia contribuabilului este mult mai slabă şi că trebuie protejat şi a fost principalul meu aliat în «îndulcirea» lui 088 (formularul pentru înregistrarea în scop de TVA – n.r.) şi în promovarea şi formularea soluţiei de eliminare a «intenţiei şi capacităţii» (inclusă în proiectul care a generat demisia mea)”, punctează fostul secretar de stat.

În opinia lui Biriş, Daniel Diaconescu este în schimb adeptul acţiunilor în forţă, a legii care să permită cât mai multe inspectorilor în "lupta" împotriva evaziunii, fără a da prea multă atenţie drepturilor contribuabililor.

“El a fost principalul adversar (nu duşman!) în modificarea lui 088 şi a altor măsuri considerate de mine a fi generatoare de abuzuri. Amândouă «şcolile» sunt însă necesare şi utile, acum au fost decapitate. Ce punem în loc? Sau asta e treaba altcuiva?”, subliniază Biriş.

Fostul secretar de stat atrage atenţia că astfel de decizii afectează contribuabilii, dar şi bugetul de stat, întrucât e probabil ca şefii din Finanţe să nu îşi mai asume pe viitor rezolvarea unor probleme.

“Prevăd că nimeni din Finanţe nu îşi va mai asumă să rezolve ceva. Cererile contribuabililor vor trena sau vor fi respinse şi trimise în instanţe. Cei mai buni vor pleca pur şi simplu, salarii cel puţin duble pot fi obţinute în consultanţă. Vom începe să constatăm că blocajele cresc şi devin cvasi-generalizate. Ce s-a întâmplat azi este ucigător mai ales pentru afacerile oneste, dar şi pentru buget”, punctează Biriş.

Alături de cei cinci funcţionari publici mai sunt cercetaţi şi doi administratori de societăţi comerciale, respectiv Cornel şi Viorel Potârniche acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.

George Ivănescu, Cătălin Bucura, Gheorghe Zlotea şi Constantin Cîrciumaru, toţi asociaţi la societăţile comerciale de producere şi comercializare a băuturilor alcoolice implicate în activitatea infracţională, care şi-au împărţit funcţiile de management, sunt urmăriţi penal pentru evaziune fiscală în formă continuată, ca autori sau complici.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.