Fluxurile de gaze naturale din Germania către Polonia prin conducta Yamal-Europe, care de obicei trimite gaze ruseşti spre vest în Europa, au fost constante în timpul weekendului, au arătat duminică datele operatorului de reţea german Gascade, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tronsonul de conductă dintre Polonia şi Germania funcţionează în regim invers din 21 decembrie, pe fondul presiunilor de creştere a preţurilor gazelor europene.

Livrările prin această conductă reprezintă de obicei aproximativ o şesime din exporturile anuale de gaze ale Rusiei către Europa şi Turcia.

Debitele inverse observate duminică dimineaţa erau uşor peste 11,4 milioane kWh/h, au arătat datele de la punctul de contorizare Mallnow, de la graniţa germano-polonă, şi este aşteaptat să rămână la acest nivel până la primele ore ale zilei de luni.

Preţurile de referinţă ale gazelor europene au atins un record de 155 de euro pe MWh pe 6 octombrie, pentru a ajunge la un vârf de 184,95 de euro pe MWh pe 21 decembrie, când sistemul Yamal a inversat fluxurile.

Nivelurile stocurilor de gaze din Europa sunt sub media ultimilor cinci ani, cumpărătorii preferând retragerile de gaz din stocuri, decât să plătească preţuri mai mari pentru gazele livrate de Rusia, spun analiştii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.