Compania Electrica, care deţine trei dintre cele opt distribuţii regionale de energie electrică, va vinde de anul viitor şi gaze naturale, urmând să pregătească pachete complexe în acest sens, a declarat directorul general al companiei, Dan Cătălin Stancu, într-un interviu acordat News.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În plus, compania analizează intrarea pe alte pieţe complet noi, ”mai departe de zona de utility”.

”Pe furnizare, eu cred cu tărie că vremea companiilor de gaz sau electricitate sau telecom single utility (un singur tip de commodity) a trecut de mult. De aceea, şi pentru noi, unul din obiectivele de bază ale anului viitor este să devenim o companie de multi-utility”, a afirmat Stancu, în interviul acordat News.ro.

"La anul, musai trebuie să livrăm măcar pachete de electricitate şi încă ceva, cel mai probabil gaze. Dar nu neapărat numai acolo ne oprim. Poate o să încercăm şi alte proiecte măcar la nivel de proiecte pilot. Dar şi să dezvoltăm şi produse complet noi, vorbesc de intrarea pe zone şi pieţe noi", a explicat el. 

Obţinerea licenţei în acest sens este un lucru pur formal şi simplu de rezolvat, potrivit Electrica, care vrea să vândă minimum două tipuri de utilităţi.

”Modelele de business, tipul de vânzare este similar. Şi este oarecum natural să te duci către lucrul care îţi este cel mai la îndemână. Toţi marii furnizori oferă acum cel puţin gaz şi electricitate, după ştiinţa mea. Sunt multe companii din telecom care îşi pregătesc intrarea”, a precizat Stancu.

Mai mult, compania analizează intrarea şi pe alte pieţe noi.

”Suntem într-o analiză, ar trebui în primul trimestru să finalizăm analiza. Dar mă gândesc mai departe de zona de utility, unele s-ar putea să nu aibă deloc de-a face cu zona tradiţională a unui furnizor de electricitate. Pot fi multe. Vedem care este potenţialul lor în piaţă, dacă avem capabilităţile ca să le livrăm, vedem ce ne mai trebuie ca să fim gata, ne mai facem un plan când să lansăm şi ce putea să obţinem”, a spus directorul general al Electrica. 

În viitor, tendinţa jucătorilor din sectorul de electricitate va fi să intre şi pe alte pieţe, estimează managerii Electrica. .

Compania Electrica a avut un profit net de 466 milioane lei (circa 103 milioane euro) în primele nouă luni ale acestui an, în creştere cu 9% faţă de perioada similară a anului trecut, pe fondul creşterii uşoare a veniturilor operaţionale.

Electrica a obţinut venituri operaţionale de 4,19 miliarde lei în primele nouă luni, în creştere cu 1,4% faţă de perioada echivalentă din 2015, în timp ce cheltuielile operaţionale au stagnat la 3,64 miliarde lei. 

Grupul a distribuit 12,98 TWh de curent electric către 3,67 milioane de clienţi, în creştere de 2,1% faţă de perioada similară a anului anterior.

Electrica deţine trei dintre cele opt distribuţii regionale de energie electrică şi este o companie listată la Bursa de Valori Bucureşti, iar acţionarii privaţi, între care fonduri de investiţii străine, deţin peste 50% din acţiuni.

Ministerul Energiei este cel mai mare acţionar, cu o deţinere de 48,78%., în timp ce BERD are o participaţie de 8,66%.

Electrica are o valoare de piaţă de 4,57 miliarde lei (1,01 miliarde euro), la ultimul preţ de închidere de la Bursă, de 13,20 lei/acţiune. 

Principalii concurenţi ai Electrica sunt E.ON, care este deja furnizor multi-produs, de electricitate şi gaze, Enel, care deţine trei distribuţii de electricitate, CEZ şi furnizori orivaţi precum Tinmar, care au început să intre agresiv pe piaţa consumatorilor casnici, după ce au ajuns la o cotă importantă pe piaţa consumatorilor industriali.

Piaţa energiei electrice pentru consumatorii casnici se va liberaliza complet de la finalul anului viitor. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.