Divizia de vehicule autonome a Uber a atras o finanţare privată de 1 miliard de dolari de la investitori precum SoftBank Group, o investiţie binevenită înainte de oferta publică iniţială a grupului, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Investiţia evaluează divizia Advanced Technologies Group, care lucrează la dezvoltarea tehnologiei de vehicule autonome, la 7,25 de miliarde de dolari.

SoftBank va investi 333 de milioane de dolari din fondul său de investiţii Vision Fund, de 100 de miliarde de dolari, în timp ce Toyota Motor şi producătorul de componente auto Denso vor oferi împreună 667 de milioane de dolari.

Toyota va mai investi o sumă suplimentară de 300 de milioane de dolari în următorii trei ani pentru a contribui la acoperirea costurilor de construice a unor vehicule autonome comerciale, a precizat Uber.

Directorul general al Uber, Dara Khosrowshahi, a spus că finanţarea ”va ajuta Uber să rămână în fruntea transformărilor industriei transporturilor”.

Finanţarea va permite Uber să transfere o parte din costurile substanţiale de dezvoltare a vehiculelor autonome către investitori externi, iar acest lucru s-ar putea să atenueze o parte din îmgrijorările investitorilor legate de cheltuielile companiei pentru divizia de vehicule autonome, care au depăşit 1,07 miliarde de dolari de la începerea programului, în 2016.

În documentele de înregistrare a ofertei publice iniţiale, depuse în această lună, Uber a avertizat că dezvoltarea tehnologiei pentru vehicule autonome ”ar putea fi costisitoare, consumatoare de timp şi ar putea să nu aibă succes”, în afară de faptul că Uber este în urma unora dintre companiile concurente.

Divizia de vehicule autonome nu aduce Uber venituri semnificative, întregistrând pierderi de 3,03 miliarde de dolari în 2018.

În cadrul investiţiei, ATG va deveni entitate cu personalitate juridică, dar va rămâne sub controlul Uber. Va fi format un nou consiliu de administraţie al ATG, care va include şase directori numiţi de Uber, unul de SoftBank şi unul de Toyota. . Eric Meyhofer, actualul şef al ATG, va deveni director general şi va lucra cu noul consiliu de administraţie.

Acorduri de o asemenea amploare sunt neobişnuite înainte de o ofertă publică iniţială, pentru că aduc investitori mari care schimbă structura de capital a unei companii.

Uber se pregăteşte să lanseze campania de promovare a ofertei publice pentru investitori, în săptămâna care începe din 29 aprilie, debutul la bursa din New York urmând să aibă loc la începutul lunii mai. Compania ar putea atrage 10 miliarde de dolari, la o evaluare de 90-100 de miliarde de dolari.

Tranzacţia cu Toyota şi SoftBank ar urma să fie finalizată în trimestrul al treilea, dar depinde de acordul autorităţilor de reglementare, inclusiv al Comitetului pentru Investiţii Străine al SUA. Atribuţiile acestui comitet au fost extinse pentru a evalua participaţiile minoritare ale investitorilor străini în startup-uri cu tehnologii sensibile, iar tehnologia de conducere automată se consideră că include aplicaţii din domeniul apărării.

O investiţie a SoftBank în divizia de vehicule autonome a General Motors, Cruise, mai are de aşteptat

SoftBank şi Toyota au mai făcut investiţii în Uber. SoftBank a cumpărat anul trecut o participaţie de 16% la Uber, pentru 8 miliarde de dolari, devenind cel mai mare acţionar. Toyota a investit în Uber în 2016 şi din nou în august 2018,  câte 500 milioane de dolari, pentru a colabora la dezvoltarea vehiculelor autonome.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.