Daniel Burlan, preşedintele Directoratului CE Oltenia, anunţă că există un Plan de Restructurare şi Decarbonare aliniat politicilor europene pentru mediu, la care s-a lucrat intens în ultimii ani şi care este validat şi acceptat de Bruxelles. Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, planurile României de a acorda societăţii de energie electrică Complexul Energetic Oltenia un ajutor de restructurare în valoare de până la 2,66 miliarde euro (13,15 miliarde lei). Măsura va permite societăţii să îşi finanţeze planul de restructurare şi să îşi restabilească viabilitatea pe termen lung.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Decizia Comisiei Europene înseamnă salvarea şi, în acelaşi timp, modernizarea Complexului Energetic Oltenia. Este vestea pe care o aşteptam şi un succes atât al companiei, cât şi al României. Avem un Plan de Restructurare şi Decarbonare aliniat politicilor europene pentru mediu, la care am lucrat intens în ultimii ani şi care, iată, este validat şi acceptat de Bruxelles. Doresc să le mulţumesc tuturor celor care au contribuit la acest succes – echipa CE Oltenia, Consiliul de Supraveghere al CEO, firmele de consultanţa PricewaterhouseCoopers si Energobit, reprezentanţi ai Ministerelor Energiei, Finanţelor, Consiliului Concurenţei şi ai Fondului Proprietatea. Este un proiect comun a cărui reuşită este esenţială pentru independenţa energetică a României. Dialogul permanent cu Comisia Europeană şi dezbaterile constructive pentru găsirea de soluţii viabile ne-au adus în acest punct important din care putem construi un viitor sustenabil pentru CE Oltenia”, a spus Daniel Burlan, preşedintele Directoratului CE Oltenia.

Acesta afirmă că producătorul Complexul Energetic Oltenia salută decizia Comisiei Europene, anunţată pe 26 ianuarie 2022, de a aproba ajutorul de restructurare de până la 2,66 miliarde de euro (13,15 miliarde lei) prin care se asigură revitalizarea şi viabilitatea pe termen lung a uneia dintre companiile cheie ale Sistemului Energetic Naţional.

"De la momentul deschiderii investigatiei aprofundate de către Comisia Europeană, în februarie 2021, au fost aduse modificări şi îmbunătăţiri semnificative Planului de Restructurare notificat în decembrie 2020. În mod special, au fost propuse instrumente financiare care să asigure o remunerare corespunzătoare pentru ajutorul statului român în favoarea CE Oltenia, criteriul de adecvanţă a ajutorului de stat fiind astfel îndeplinit", mai arată compania.

Totodată, Comisia a considerat că ajutorul este proporţional, contribuţia proprie a societăţii şi a investitorilor de pe piaţă la costurile de restructurare preconizate ridicându-­se la peste 30% din costurile restructurării (1,24 miliarde euro), jumătate din această contribuţie constând în noi finanţări din partea unor investitori privaţi şi a unor instituţii financiare, acordate în condiţii de piaţă.

"Comisia Europeană a apreciat şi măsurile compensatorii gândite pentru a limita potenţialele denaturări ale concurenţei generate de ajutor, în mod special crearea de către CE Oltenia, alături de alţi producători de energie electrică, a unor vehicule cu scop special (SPV) dedicate co-investiţiilor şi exploatării centralelor pe bază de gaze naturale şi a centralelor fotovoltaice. Nu în ultimul rând, Comisia a apreciat faptul că ajutorul de restructurare va sprijini decarbonizarea producţiei de energie electrică în România şi, în general, în Europa, în concordanţă cu obiectivele UE stabilite în Pactul verde european şi cu normele de mediu ale UE", arată compania de stat.

Susţinerea programului de investiţii prevăzute în Planul de Restructurare va beneficia şi de finanţare bancară, prin două sindicalizări dedicate celor două tipuri diferite de tehnologii. BERD va acţiona ca lider de sindicalizare pentru proiectele fotovoltaice, iar pentru centralele în ciclu combinat pe gaze naturale există discuţii avansate cu alte două instituţii financiar-bancare pentru a conduce sindicalizarea finanţării acestor proiecte.

„Unda verde a Comisiei Europene este foarte importantă şi pentru că ne permite acum să accesăm Fondul de Modernizare. Este vorba despre circa 895 de milioane de euro care vor finanţa centralele pe gaz de la Turceni şi Işalniţa şi cele 8 parcuri fotovoltaice. Sincronizarea deciziei favorabile a Comisiei Europene cu procesele care vor conduce la tranzacţii de parteneriere, finanţare bancară şi din Fondul de Modernizare a fost elementul fundamental pentru reuşită, fapt care ne bucură şi ne obligă totodată”, a mai spus Daniel Burlan.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.