În Statele Unite are loc o criză majoră de lapte praf pentru bebeluşi, din cauza unor infecţii grave cu bacterii apărute la bebeluşi hrăniţi cu lapte praf provenit de la cel mai mare producător american, Abbott Laboratories, care a fost nevoit să recheme produse de pe piaţă şi să oprească producţia la fabrica sa din Sturgis, Michigan. Compania şi FDA au anunţat joi că fabrica din Sturgis ar urma să fie redeschisă în termen de una, două săptămâni, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Luni, Abbott Laboratories, între ale cărui produse se află şi Similac, a convenit cu Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) măsurile necesare pentru a relua producţia fabricii din Sturgis.

”Sunt încântat să spun astăzi (joi n.r.) că am făcut deja progrese semnificative şi cred că suntem pe cale de a deschide săptămâna viitoare sau până în două săptămâni, cel mai probabil la limita maximă de două săptămâni”, a declarat comisarul FDA Robert Califf într-o comisie a Statelor Unite.

Compania a rechemat de pe piaţă preparate pentru sugari şi a închis fabrica în februarie, după raportări de infecţii bacteriene grave la patru sugari, măsura agravând un deficit deja existent în rândul mai multor producători, care a început cu probleme legate de lanţul de aprovizionare pandemic.

FDA a început să investigheze Abbott după ce s-a raportat că patru bebeluşi care au fost hrăniţi cu lapte praf preparat la fabrica acesteia s-au îmbolnăvit de infecţii cu Cronobacter sakazakii.

Agenţia nu poate concluziona dacă îmbolnăvirile bebeluşilor sunt direct legate de fabrica Abbott până când investigaţia sa este încheiată, a spus Califf.

”Abbott a remediat o serie de probleme”, după trei zile de lucru îndeaproape cu FDA, a spus Califf.

FDA este convinsă că mai multe produse ”pot ajunge rapid în magazinele din SUA”, a spus el, dar vor mai trece săptămâni până când stocurile de lapte praf vor reveni la normal.

Oamenii cumpără mai mult lapte praf acum decât înainte de rechemare, ceea ce îngreunează distribuţia, a adăugat el.

Lipsa laptelui praf pentru bebeluşi la nivel naţional i-a făcut pe părinţi să aibă dificultăţi să-şi hrănească bebeluşii, iar guvernul SUA să caute soluţii pe termen scurt, în timp ce se confruntă cu soluţii pe termen mai lung.

Preşedintele Joe Biden a invocat miercuri Legea privind producţia de apărare pentru a ajuta producătorii să obţină ingrediente pentru a creşte aprovizionarea.

Camera Reprezentanţilor a adoptat miercuri două proiecte de lege, inclusiv unul care oferă 28 de milioane de dolari în fonduri de urgenţă ale FDA, susţinute de 219 de democraţi şi 12 republicani. I s-au opus 192 de republicani.

O a doua măsură, adoptată cu 414-9 voturi, ar garanta că familiile cu venituri mici pot continua să-şi folosească beneficiile pentru a cumpăra lapte praf pentru bebeluşi în cadrul unui program federal pentru femei, sugari şi copii cunoscut sub numele de WIC.

Ambele proiecte de lege trebuie să treacă şi în Senatul strâns divizat.

Preşedintele Comitetului pentru buget al Camerei, Rosa DeLauro, l-a interpelat pe Califf, care a apărut în faţa unei subcomisii pentru buget, pentru a discuta cererea de buget a FDA pentru anul fiscal 2023, cu privire la răspunsul său la deficit.

FDA a declarat luni că va permite importurile de lapte praf pentru bebeluşi de la producători străini care de obicei nu îşi vând produsele în Statele Unite, pentru a ajuta la atenuarea deficitului.

”Rămân îngrijorat de siguranţa ,laptelui praf pentru bebeluşi care ajung pe rafturile noastre”, a spus DeLauro, adăugând că este îngrijorată că ”recomandările recent lansate de FDA nu merg suficient de departe pentru a se asigura că laptele praf este sigur”.

Califf a spus că laptele praf va fi importat numai după ce FDA îl evaluează şi stabileşte că este sigur.

DeLauro a criticat, de asemenea, FDA pentru că acţionează prea încet, după ce a primit un raport de avertizare în octombrie.

DeLauro a citat raportul luna trecută, când a solicitat o anchetă guvernamentală.

”Oricine s-a uitat la acel raport a simţit că nu este nevoie să răspundă deloc din octombrie până în februarie, până când nu va exista o rechemare. Aceasta este o încălcare a datoriei, din punctul meu de vedere”, a spus ea.

Statele Unite s-au confruntat cu probleme ale lanţului de aprovizionare cu lapte praf pentru sugari înainte de rechemarea de produse efectuată de Abbott în februarie, din cauza pandemiei şi a altor factori, a spus Califf, dar există loc de îmbunătăţire în ceea ce priveşte rapiditatea de reacţie a FDA la astfel de probleme.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.