Credit Suisse şi un fost angajat au fost găsiţi vinovaţi de Curtea Penală Federală din Elveţia pentru că nu au împiedicat spălarea banilor, în primul proces penal împotriva uneia dintre cele mai mari bănci din ţară, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procesul – care a inclus mărturii despre crime şi bani înghesuiţi în valize – este văzut ca un caz de test pentru procurorii care adoptă o linie mai dură împotriva băncilor ţării.

Judecătorii au analizat dacă Credit Suisse şi fostul angajat au luat măsuri suficiente pentru a împiedica o presupusă bandă de traficanţi de cocaină din Bulgaria să spele profituri prin intermediul băncii, din 2004 până în 2008.

Atât Credit Suisse, cât şi fostul angajat au negat faptele greşite.

Instanţa a declarat luni că a constatat deficienţe în cadrul Credit Suisse atât în ​​ceea ce priveşte gestionarea relaţiilor clienţilor cu organizaţia criminală, cât şi în ceea ce priveşte monitorizarea implementării regulilor de combatere a spălării banilor.

”Aceste deficienţe au permis retragerea activelor organizaţiei criminale, care a stat la baza condamnării fostului angajat al băncii pentru spălare de bani calificată”, a spus instanţa.

Credit Suisse riscă o amendă de 2 milioane de franci elveţieni (2,1 milioane de dolari).

Instanţa i-a dat fostului angajat, care nu poate fi numit în conformitate cu legile elveţiene privind confidenţialitatea, o pedeapsă de 20 de luni de închisoare cu suspendare şi o amendă pentru spălare de bani.

Credit Suisse a declarat că va face recurs împotriva condamnării, despre care a spus că a apărut în urma unei anchete care datează de mai bine de 14 ani.

”Credit Suisse testează continuu cadrul său de combatere a spălării banilor şi l-a consolidat de-a lungul timpului, în conformitate cu standardele de reglementare în evoluţie. Generarea unei creşteri conforme a afacerii în conformitate cu cerinţele legale şi de reglementare este esenţială pentru Credit Suisse”, a spus banca.

Experţii în corupţie şi spălarea banilor au spus că faptul că Elveţia a luat măsuri legale împotriva unui jucător bancar global precum Credit Suisse ar putea transmite un mesaj puternic într-o ţară renumită pentru industria sa bancară.

”Acesta are potenţialul de a fi un moment decisiv pentru Elveţia. Ceea ce este semnificativ în acest caz este că Elveţia ia măsuri legale împotriva unei companii şi nu a oricărei companii – Credit Suisse este una dintre bijuteriile coroanei elveţiene”, a declarat Mark Pieth, expert în spălarea banilor la Universitatea din Basel, în ajunul procesului.

Băncile private elveţiene au adoptat controale mai stricte împotriva spălării banilor după o campanie la nivel internaţional a autorităţilor de reglementare pentru a preveni spălarea banilor.

Cu toate acestea, Elveţia are încă lacune masive în prevenirea spălării banilor, a declarat Marc Herkenrath, director adjunct al Transparency International în Elveţia.

Conform legilor elveţiene, o companie poate fi făcută răspunzătoare pentru organizarea necorespunzătoare sau pentru nerespectarea tuturor măsurilor rezonabile pentru a preveni producerea unei infracţiuni, expunând-o la răspundere penală. În cazul Credit Suisse, procurorii au susţinut că fostul manager pentru relaţii a ajutat la ascunderea originilor criminale a banilor pentru clienţi prin tranzacţii de peste 146 de milioane de franci elveţieni, inclusiv 43 de milioane de franci în numerar, o parte dintre aceştia îndesaţi în valize.

Managerul pentru relaţii, care a părăsit Credit Suisse în 2010, nu a fost luni în sala de judecată. În timpul audierilor din februarie, fostul manager de relaţii a declarat că Credit Suisse a aflat despre crime şi contrabandă de cocaină despre care se presupune că au fost legate de o bandă bulgară, dar a continuat să gestioneze banii care se află acum în centrul procesului. Fostul bancher a spus în timpul audierilor că şi-a informat managerii despre evenimente, inclusiv două crime, asociate cu clienţii, dar că aceştia au decis totuşi să continue afacerea. Credit Suisse a contestat originea ilegală a banilor, spunând că fostul luptător bulgar Banev şi cercul său de apropiaţi au operat afaceri legitime în construcţii, leasing şi hoteluri.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.