Produsul Intern Brut pe cap de locuitor al Japoniei va scădea în urma celui al Coreei de Sud în 2027 şi al Taiwanului în 2028, potrivit unei proiecţii recente a unui institut de cercetare din Tokyo, care invocă productivitatea scăzută pe termen lung pe fondul progresului lent în digitalizarea celei de-a treia economie ca mărime a lumii, scrie publlicaţia Japan Today.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

PIB-ul nominal neajustat în funcţie de inflaţie, valoarea totală a bunurilor şi serviciilor produse în ţară, per persoană, este estimat la 46.519 dolari în Coreea de Sud în 2027 şi la 47.305 dolari în Taiwan în 2028, comparativ cu 45.607 dolari şi 46.443 dolari prognozat pentru Japonia în anii respectivi, conform estimărilor publicate luna trecută de Centrul Japonez de Cercetare Economică (JCER).

„Cel mai mare obstacol pentru creşterea economică a Japoniei este rata scăzută a natalităţii şi îmbătrânirea populaţiei, dar Coreea de Sud şi Taiwan sunt în aceeaşi situaţie în acest punct, aşa că diferenţa vine din productivitatea şi eforturile lor de digitalizare”, a spus Atsushi Tomiyama, economist şef la institutul de cercetare.

Rata de creştere a Japoniei din 2021 până în 2035 este prognozată la 2% în medie în fiecare an, mai mică decât cea de 4,1% pentru Coreea de Sud şi 4,2% pentru Taiwan, conform proiecţiei care a inclus 15 naţiuni asiatice împreună cu Statele Unite, Canada şi Australia.

PIB-ul pe cap de locuitor, un indicator al bogăţiei individuale, a ajuns în 2020 la 39.890 dolari în Japonia, 31.954 dolari în Coreea de Sud şi 28.054 dolari în Taiwan, anunţă organismul de cercetare.

Tomiyama a declarat într-un interviu online recent pentru Kyodo News că giganţii tehnologici precum Samsung Electronics Co. din Coreea de Sud şi Hon Hai Precision Industry Co. din Taiwan servesc drept element-cheie pentru creştere.

Firma de cercetare estimează că PIB-ul nominal al Chinei va fi de 35,84 trilioane de dolari în 2033, depăşind economia Statelor Unite, de 35,82 trilioane de dolari în acelaşi an, devenind cea mai mare economie din lume, cu patru până la cinci ani mai târziu decât prognoza anterioară.

Dar se aşteaptă ca Statele Unite să revină pe primul loc în 2056, deoarece economia SUA îşi va menţine probabil populaţia şi productivitatea, în timp ce populaţia în scădere a Chinei va afecta creşterea economică.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.