Orice propunere de modificare a legislaţiei trebuie modificată pe un studiu de impact şi trebuie să fie în dezbatere publică, a declarat marţi ministrul Energiei, Victor Grigorescu, la conferinţa ”In the News. Energy”, organizată de către agenţia de presă News.ro, întrebat cum comentează propunerea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), de liberalizare a preţurilor gazelor naturale pentru populaţie din acest an.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Afirmaţia vine în contextul în care Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a solicitat Ministerului Energiei abrogarea de la 1 iulie a Hotărârii de Guvern prin care a fost instituit calendarul de liberalizare a pieţei gazelor naturale pentru populaţie.

ANRE propune îngheţarea preţurilor pentru populaţie până în octombrie sau modificarea calendarului de liberalizare, în condiţiile în care factorii politici se opun liberalizări totale a preţurilor de la 1 iulie.

Calendarul actual convenit de executiv cu Comisia Europeană şi FMI prevede o creştere a preţului cu 10% de la 1 iulie.

"În primul rând, ar trebui să ne fundamentăm orice decizie pe un studiu, aşa cum spune legea. Aşa cum noi, Ministerul Energiei, înainte să propunem modificări ale legislaţiei ieşim în dezbatere păublică, cred că acest principiu ar trebui aplicat în orice situaţie", a afirmat Grigorescu. 

Ministrul a sugerat că nu se opune măsurii, dar nu este convins că soluţia este argumentată. 

"Riscăm să emiem opinii şi să creăm false dezbateri în loc să emitem dezbateri fundamentate", a mai spus ministrul. 

La momentul adoptării calendarului de liberalizare, preţul gazelor din producţia internă era de aproximativ 150 dolari/1.000 mc , iar cel al gazelor de import - de peste 500 dolari /1.000 mc.

Liberalizarea înseamnă că fiecare consumator, casnic sau industrial, poate să negocieze singur preţul pentru gaze, iar autorităţile nu mai pot interveni în stabilirea preţurilor.

În 27 aprilie, şeful ANRE afirma, pentru News.ro, că va propune liberalizarea completă a pieţei gazelor naturale pentru consumatorii casnici, măsură care ar anula creşterea preţurilor programată pentru jumătatea acestui an.

"Dacă nu se renunţă la calendarul de liberalizare stabilit prin hotărâre de guvern, preţul pentru achiziţia gazului pentru piaţa reglementată creşte de la 60 de lei la 66 de lei pe MWh, ceea ce ar duce la o creştere de circa 3%", a afirmat Havrileţ.

Liberalizarea preţurilor la energie s-a făcut treptat în ultimii ani, pentru a-i proteja pe consumatorii casnici de preţul mai ridicat de pe piaţa liberă. Însă în ultimul an, preţurile din piaţa liberă au scăzut mult mai mult decât se estima.

Potrivit calendarului actual de liberalizare, preţul plătit de populaţie pentru gazele naturale din producţia internă urmează să se majoreze cu 10%, de la 60 lei/Mwh, în prezent, până la 66 lei/Mwh, de la 1 iulie. Calendarul prevede noi majorări ale preţului în anii următori.

Însă preţul din piaţa liberă, din care se aprovizionează companiile, ar putea să scadă sub acest nivel până la jumătatea anului, ceea ce ar face inutilă menţinerea unor preţuri reglementate pentru populaţie, argumentează susţinătorii liberalizării.

Totuşi, alţi experţi în energie se opun liberalizării timpurii, pe motiv că preţurile gazelor ar putea să crească din nou, iar consumatorii casnici din România ar rămâne fără nicio protecţie în cazul în care piaţa gazelor naturale ar fi complet liberalizată.

Evenimentul ”In the News. Energy” a fost organizat cu sprijinul Nuclearelectrica, Enel, Petrom şi Transgaz.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.