Dan Armeanu, profesor universitar la Academia de Studii Economice (ASE), spune că educaţia financiară ar trebui făcută încă din ciclul gimnazial deoarece este imposibil pentru instituţiile financiare precum Banca Naţională a României (BNR), Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF), Institutul pentru Studii Financiare (ISF) şi Bursa de Valori Bucureşti (BVB) să facă singure astfel de demersuri pentru ca oamenii să aibă o educaţie despre felul în care îşi pot folosi cât mai eficient banii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Pentru a avea o cultură financiară şi statul trebuie să se implice mai mult. Din punctul meu de vedere, educaţia financiară trebuie să devină un produs de masă. Trebuie ca absolut toată lumea să aibă acces la astfel de cunoştinţe. În acest scop, probabil că n-ar strica, încă din cele mai mici stadii, din clasele cele mai mici, să avem anumite materii care să conţină elemente de bază din teoria financiară”, a declarat Dan Armeanu în cadrul conferinţei cu tema ”PENSIILE PRIVATE. Ştiu românii cum să-şi asigure o bătrâneţe liniştită?“, organizată de Agenţia de Presă News.ro, în parteneriat cu NN România.

Nu este suficient ca anumite instituţii specializate în finanţe, cum sunt ASF, BNR, BVB, ISF, să aibă o preocupare în acest domeniu, mai spune profesorul universitar.

Armeanu mai arată că nivelul de economisire al românilor este în directă corelare cu educaţia precară în domeniul economic.

"Şcoala. Din punctul meu de vedere, acolo este problema. Vă spun aceste lucruri pentru că resimt, din punctul meu de vedere, atunci când am de a face cu studenţii din anul întâi. Din punct de vedere al economisirii, eu cred că trebuie să devină un fenomen de masă ca să avem un anumit nivel de dezvoltare. Suntem la 50 la sută PIB per capita faţă de media europeană”, a adăugat profesorul.

Dan Armeanu mai spune că economisirea este corelată cu creşterea economică. Astfel, investiţiile sau instrumentele financiare deţinute de gospodăriile populaţiei au evoluat aşa cum a evoluat şi economia. În perioada de creştere economică cu 4 la sută din perioada 2000-2007, economisirea a crescut de 11 ori. Un fenomen de proporţionalitate directă s-a resimţit şi în anii de criză, a mai arătat profesorul universitar.

"În 2009, când economia s-a prăbuşit, de la 7 la sută creştere în 2008, la minus 6 la sută şi economisirea s-a prăbuşit undeva la 30 la sută. A fost nevoie de patru ani ca economisirea să-şi revină. În 2012 -2015, pe fondul unei creşteri economice consistente, de peste 3 la sută, avem o creştere a economisirii cu 50 la sută. (…) Aici, un factor îl are educaţia financiară”, a completat Armeanu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.