Premierul Dacian Cioloş a declarat, dumincă, într-un interviu la Digi24, că în realizarea proiectului de buget pentru anul viitor se merge în continuare pe "o creştere economică realistă" de peste 4% şi pe un deficit bugetar de sub 3%, precizând, totodată, că sunt luate în calcul şi cheltuielile fixe date de anumite legi în vigoare .

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Mergem în continuare pe o creştere economică realistă, din analizele şi prognozele pe care le avem, de peste 4%, un deficit bugetar de sub 3%", a afirmat premierul Dacian Cioloş, întrebat fiind pe ce cifre macro se lucrează draft-ul de buget pentru 2017.

Totodată, şeful Executivului a precizat că sunt luate în calcul şi cheltuielile fixe date de anumite legi în vigoare, însă nu a precizat dacă este vorba şi despre Legea de aprobare a OUG 20, care se află acum la CCR, prin care sunt mărite anumite categorii de salarii. "Şi luăm în calcul nişte cifre fixe sau cheltuieli fixe, care sunt date de anumite legi pe care le avem în vigoare şi de anumite decizii care au fost luate", a precizat Cioloş.

Referitor la creşterile prevăzute în proiectul Legii salarizării unitare, Cioloş a anunţat că acestea sunt în primul rând la salariile mai mici pentru a adduce o reechilibrare în sistem. "Ne-am planificat o creştere începând de anul viitor până în 2021. În primii ani vor creşte mai mult salariile mici şi la urmă vor creşte puţin salariile mari, tocmai pentru a reechilibra şi a aduce echitate în sistem”, a spus premierul.

În acelaşi timp, salariul salariul premierului va scădea faţă de cât e în prezent, a subliniat Cioloş. ”Am văzut deja că, după ce s-a publicat proiectul de lege, se publică cât va câştiga preşedintele, premierul, miniştrii, secretari de stat. Nu cresc salariile, ba chiar la prim- ministru va scădea salariul faţă de cât e acum, tocmai pentru a le aduce în grilă. Creşterile sunt în primul rând la salariile mai mici", a precizat şeful Guvernului.

Întrebat ce impact bugetar va avea aplicarea acestei legi în 2017, Cioloş a răspuns:  "Pe de o parte, avem ceea ce am decis prin ordonanţa de urgenţă 20, care înseamnă un impact de circa 2,6 miliarde de lei şi anul viitor, deci creşterile pentru medici sau pentru sistemul de sănătate, pentru profesori şi câteva reechilibrări în administraţie, la care de anul viitor mai e vorba de încă un miliard şi ceva care s-ar adăuga la cei 2,1 miliarde. Important nu e atât cu cât creşti anul viitor, ci important e faptul că la sfârşit, în 2021, ajungem să aşezăm grilele".⁠⁠⁠⁠

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.