Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat că este obligatoriu să fie regândit capitolul de energie din PNRR, având în vedere că se doreşte renunţarea la dependenţa rusească. Boloş a explicat că sumele prevăzute în PNRR se vor suplimenta şi că va exista o redistribuire între statele membre.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Întrebat la Digi 24, duminică, dacă va exista un PNRR II strict pe partea de energie, având în vedere că Uniunea Europeană doreşte renunţarea la dependenţa rusească, iar pentru asta e nevoie de 200-300 de miliarde de euro, Marcel Boloş a declarat că va fi regândit capitolul de energie din actualul PNRR.
 
"E obligatoriu capitolul de energie pentru ca să fie regândit, potrivit acestui nou program al Uniunii Europene. Iar când spun acest lucru, trebuie să ne gândim la toate tipurile de măsuri care ţin de independenţa energetică, iar aici Ministerul Energiei are un rol hotărâtor. Este parte din PNRR naţional, iar sumele se vor suplimenta. Există criteriul de distribuire al banilor între statele membre ale UE, rămâne de văzut cum  rămâne forma finală a acestei redistribuiri. Suma cu care se va suplimenta bugetul PNRR nu cred că va fi suficientă pentru a ne rezolva problema de independenţă energetică, în contextul în care noi discutăm de atâtea resurse pe care le avem la dispoziţie şi formele prin care putem să implementăm proiectele încât să ne atingem ţinta de independenţă energetică”, a afirmat Boloş.
 
Ministrul Investiţiilor a precizat că independenţa energetică trebuie judecată atât la nivelul consumatorului casnic, cât şi la nivelul administraţiei.
 
"Să nu uităm că avem şi resursele de gaze naturale din Marea Neagră şi legea offshore a fost dezbătută şi aprobată în Parlament, dar pe lângă acest lucru noi avem potenţialul pe care trebuie să îl valorificăm de energie verde ca resursă regenerabilă şi din acest punct de vedere independenţa energetică trebuie judecată atât la nivelul consumatorilor persoane fizice, persoane juridice, adică companii şi gospodării. Pe de altă parte trebuie să implicăm în acest proces inclusiv autorităţile locale care gestionează mare parte a serviciilor publice, să ne gândim la spitale, şcoli”, a declarat Boloş.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.