Banca Naţională a României (BNR) a lansat, marţi, în circuitul numismatic o monedă din aur dedicată buzduganului regelui Ferdinand I, un simbol al puterii regale adoptat începând cu 1920 şi folosit doar de către cel de-al doilea rege al României.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Moneda are o valoare nominală de 10 de lei, un diametru de 13,92 de milimetri şi greutatea de 1,224 grame. Tirajul emisiunii este de 500 de exemplare.

”Aversul monedei redă un detaliu al buzduganului regelui Ferdinand I, inscripţia „ROMANIA”, stema României, valoarea nominală „10 LEI” şi anul de emisiune „2016”", precizează BNR. 

Pe revers se află portretul regelui Ferdinand şi inscripţia ,,REGELE FERDINAND I”.

Moneda din argint are un preţ de 395 lei, fără TVA (474 lei cu TVA), iar vânzarea se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale.

Buzduganul ca simbol al puterii regale a fost adoptat de regele Ferdinand în 1920, după ce regele precedent, Carol I, folosise ca simbol al puterii un baston de mareşal.

Pe buzdugan erau reprezentate patru statuete de ţărănci în costume naţionale, ce reprezentau Vechiul Regat, Transilvania, Basarabia şi Bucovina.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.