Planurile lui Donald Trump de a determina companiile să îşi repatrieze producţia în Statele Unite l-au făcut pe un editorialist al Bloomberg să îşi imagineze o scrisoare a miliardarului Terry Gou, preşedintele Foxconn, cel mai mare producător de iPhone-uri din lume, adresată preşedintelui ales al Statelor Unite.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Terry Gou este fondator şi preşedinte şi fondator al Foxconn, cel mai mare producător de aparatură electronică pe bază de contract, pentru companii precum Apple. În noiembrie, în presa internaţională au apărut paralele între Trump şi Gou şi speculaţii privind şansele acestuia de a ajunge preşedinte al Taiwanului. Foxconn are fabrici în mai multe ţări, cele mai multe în China, unde are 1,2 milioane de angajaţi, fiind şi cel mai mare exportator.

Iată cum sună scrisoarea:

Dragă domnule Trump,

Nu mă cunoaşteţi, dar sunt Terry Gou, omul care vă fabrică iPhone-ul.

Permiteţi-mi pentru început să vă felicit pentru alegeri. Victoria dumneavoastră mă face să mă gândesc să candidez şi eu. Data viitoare când veţi discuta cu preşedintele Taiwanului, s-ar putea ca la capătul celălalt al firului să fiu eu.

Avem multe în comun, dumneavoastră şi cu mine. Amândoi suntem miliardari (deşi eu sunt mai bogat), amândorura ne place să construim lucruri, ambii ne-am căsătorit cu femei mai tinere, extraordinare, şi amândoi urâm Wall Street.

Ştiu că aţi spus alegătorilor că veţi crea o mulţime de locuri de muncă, aşa că vreau să vă dau un sfat. În primul rând, nu trebuie să creaţi de fapt vreun loc de muncă, trebuie doar ca oamenii să creadă că o veţi face.

Sunt sigur că acest concept vă este familiar.

De fapt, pot să vă ajut cu asta. Dacă vă uitaţi la Brazilia, Indonezia, India şi la jumătare de duzină de provincii chineze, veţi vedea că munca mea vorbeşte prin ea însăşi.

Uitaţi-vă la Indonezia, una dintre cele mai bune realizări ale mele. O, nu, nu am construit un singur iPhone acolo şi probabil nici nu o voi face. În timpul discuţiilor private, au crezut că aş putea investi 10 miliarde de dolari într-o fabrică de telefoane mobile. Nu este vina mea că un politician nerăbdător să îşi demonstreze reputaţia de lider a vorbit presei.

Tot ce trebuie să fac este să îmi prezint cererile şi să asist în timp ce birocraţii şi politicienii se ceartă dacă îşi permit să mă aibă, sau să rişte să nu îşi respecte promisiunile din campanie.

Despre asta trebuie să vorbim noi doi. Aud că aţi spus oamenilor că veţi aduce Apple să construiască lucruri în America. Ei bine, vedeţi, Tim Cook nu construieşte lucruri, eu o fac. De fapt, anul trecut am obţinut de pe urma lor venituri de 75 de miliarde de dolari.

Sunt un om al faptelor, domnule Trump. Fac să se întâmple lucrurile. Când Apple mi-a cerut să încep să fabric iPhone-uri în Brazilia, pentru a ocoli tarifele de import, am făcut acest lucru. Nu am creat prea multe locuri de muncă, ţineţi seama, pentru că doar am exportat iPhone-uri prefabricate pentru a fi asamblate, la fel ca Lego, dar am făcut treaba. Şi prin asta înţeleg că i-am făcut fericiţi pe liderii Apple şi cei ai Braziliei. Şi cine credeţi că a plătit? Nu eu.

Dacă doriţi ca iPhone-urile să fie fabricate în America, pot face şi asta. Dacă vreţi, pot înfiinţa o linie de asamblare în Trump Towers, dar costurile vor fi uriaşe. Trebuie să-mi acopăr costurile, care includ fabrici, forţa de muncă şi transportul. Vedeţi, nu fabric în China doar pentru că este mai ieftin, ci pentru că mii de furnizori se află acolo, la mică distanţă de fabricile mele şi de milionul de oameni pe care îi angejez în sezonul de vârf.

Pot în mod sigur să folosesc mai mulţi roboţi în SUA, dar poate dura luni de zile să îi antrenez, în timp ce oamenii pot fi învăţaţi în câteva ore. În plus, mai mulţi roboţi înseamnă mai puţine locuri de muncă.

Creşterea tarifelor la importuri nu va schimba foarte mult ecuaţia, dar daţi-mi scutiri de taxe, subvenţii pentru a angaja muncitori, electricitate ieftină şi terenuri gratuite şi sunt sigur că putem ajunge la o înţelegere. Scrieţi-mi ce numere doriţi să transmiteţi pe Twitter şi o să vă apăr spatele.

Dar ţineţi minte: Ca şi zidul pe care vreţi să îl construiţi, cineva va trebui să plătească. Şi lăsaţi-mă să vă spun că nu voi fi eu acela.

Cele mai bune urări,

Terry Gou

Preşedinte al Foxconn Technology Group

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.