Dauna medie plătită pentru persoane fizice pe poliţele RCA a înregistrat un nivel maxim istoric în al doilea trimestru al acestui an, de 7.325 lei, cu 18,3% mai mare faţă de primul trimestru al acestui an şi cu 14% faţă de al doilea trimestru al anului trecut, în timp ce prima medie RCA pentru persoane fizice a ajuns şi ea la un maxim istoric al ultimilor cinci ani, de 520 de lei, în urcare cu 18,5% faţă de perioada similară din 2015, potrivit unui raport al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) publicat miercuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Principala cauză a acestei creşteri o reprezintă majorarea daunei medii pe dosarele de vătămări corporale, potrivit ASF.

”Această creştere a daunei medii plătite a fost determinată de majorarea daunei medii pe dosarele de vătămări corporale până la 77.906 lei, cu 114% peste nivelul din trimestrul I 2016. Pe segmentul dosarelor cu daune materiale, dauna medie a crescut la 5.478 lei, fiind mai mare cu 6,3% faţă de trimestrul I 2016”, se arată în raport.

Totuşi, valoarea totală a despăgubirilor pentru vătămări corporale a ajuns la 121 milioane lei în al doilea trimestru al acestui an, cu doar 2,1% mai mult decât cea plătită în al doilea trimestru al anului trecut şi sub valoarea maximă, de 121,1 milioane lei, înregistrată în ultimul trimestru din 2015.

Valoarea totală a daunelor materiale a ajuns la 399,5 milioane lei în al doilea trimestru, cu 9,9% mai mult decât în al doilea trimestru al anului trecut, dar cu 16,2% mai puţin decât cea înregistrată în primul trimestru al anului 2015.

Pentru persoanele juridice, prima medie RCA a ajuns la 1.719 lei în al doilea trimestru, cu 35,7% mai mare decât în perioada similară din 2015. Rata daunei combinate a scăzut în trimestrul al doilea la 104,2%, faţă de 127,08%.

Volumul primelor brute subscrise pe piaţa asigurărilor auto obligatorii RCA în primele şase luni ale acestui an a ajuns la 2,09 miliarde lei (470 milioane euro), după un avans de 33,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în contextul în care liderul acestui sector, Asirom, şi-a redus semnificativ cota de piaţă în trimestrul al doilea, iar primii trei jucători au peste 60% din piaţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.