Anca Dragu a afirmat că ministrul de Finanţe Adrian Câciu, „ între populism şi necunoaştere, ne anunţă cu maximă gravitate că apa caldă e caldă”. Ea a adăugat că ministrul face confuzii cu privire la regulilele OCDE privind impozitarea multinaţionalelor cu 15% pe profit pe care va trebui şi România să le implementeze până în 2023. „Liderii mondiali au decis introducerea unui impozit minim global pe profit pentru companiile multinaţionale cu cifra de afaceri globală de peste 750 de milioane de euro. Scopul este acela de a descuraja marile firme să-şi mute profiturile în jurisdicţii fiscale prietenoase (cunoscute ca paradisuri fiscale) pentru a minimiza impozitul pe profit”, a mai explicat Dragu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Ministrul Finanţelor, domnul Câciu, între populism şi necunoaştere, ne anunţă cu maximă gravitate că apa caldă e caldă. Domnul ministru ne spune că a fost la Bruxelles, la reuniunea miniştrilor de finanţe, unde a transmis că România pregăteşte transpunerea regulilor OCDE privind impozitarea multinaţionalelor cu 15% pe profit şi că trebuie să ne asigurăm, mai ales în contextul crizei energetice, că marile corporaţii plătesc o marjă corectă de impozit, adaptată afacerilor de miliarde de euro pe care le fac în România. Domnul ministru face câteva confuzii între cine, cât şi cui plăteşte impozite suplimentare, ba chiar între “marja de impozit” şi “cota de impozit”. Liderii mondiali au decis introducerea unui impozit minim global pe profit pentru companiile multinaţionale cu cifra de afaceri globală de peste 750 de milioane de euro. Scopul este acela de a descuraja marile firme să-şi mute profiturile în jurisdicţii fiscale prietenoase (cunoscute ca paradisuri fiscale) pentru a minimiza impozitul pe profit”, a scris Anca Dragu, miercuri pe Facebook. 
 
Ea a mai explicat că, dacă un grup multinaţional are filiale sau sucursale în ţări unde impozitul pe profit este mai mic decat 15%, se va plăti un impozit suplimentar, către fiscul de acasă, calculat ca diferenţa între cât se plăteşte efectiv în ţara gazdă şi cota de 15%.
 
„Dacă speranţa rotunjirii veniturilor bugetului de stat stă în impozitului minim global, atunci avem o problemă majoră deoarece impactul acestei măsuri va fi aproape inexistent. În România, bugetul de stat nu are cum să primească sume suplimentare mari de impozit pe profit de la multinaţionale deoarece impozitul pe profit în România este 16%, peste cota minimă de 15% recomandată de OCDE, G20 şi Comisia Europeană, pentru toate companiile, naţionale sau multinaţionale. Nici companiile româneşti nu vor fi afectate semnificativ de o asemenea măsură. Conform unui răspuns dat de Ministerul Finanţelor la o întrebare adresată de jurnalişti, în anul 2019, doar 44 de companii româneşti au raportat o cifră de afaceri de peste 750 de milioane de euro. Numai aceste companii pot fi susceptibile a-şi fi relocat afacerile în paradisuri fiscale, astfel încât să fie obligate la plăţi suplimentare către fiscul românesc”, a completat Dragu. 
 
Aceasta a adăugat că termenul de transpunere a acestei directive europene este anul 2023.
 
„În plus, termenul de 2023 pentru transpunerea Directivei, asumat vitejeşte de domnul ministru, este un termen asumat atât de OECD, cât şi de Uniunea Europeană, deci nicidecum datorat vredniciei domniei sale. Ce pot face ANAF şi ministrul Finanţelor pentru creşterea veniturilor publice din impozitul pe profit plătit de marile corporaţii? Foarte simplu: să modernizeze direcţia care se ocupă de preţurile de transfer şi să clarifice legislaţia secundară în acest domeniu. Altfel, totul rămâne pe hârtie şi în poze frumoase făcute la Bruxelles de cei care doreau să provoace Universul şi, iată, au reuşit să provoace şi Universul şi aritmetica!”, a cochis fosta preşedintă a Senatului. 

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a anunţat, marţi seară, că România pregăteşte transpunerea rapidă a regulilor stabilite de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) privind impozitarea multinaţionalelor cu 15% pe profit. Ministrul precizează că intenţia Executivului este ca măsura să se aplice din 1 ianuarie 2023.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.