Preţurile carburanţilor urmează să scadă semnificativ de la 1 ianuarie 2017, dată de la care taxa pe valoarea adăugată scade de la 20% la 19%, iar supraaciza de 7 eurocenţi pe litrul de carburant, introdusă în 2014 de Guvernul Ponta, va fi eliminată. Scăderea preţurilor va plasa România printre ţările cu cele mai mici preţuri ale carburanţilor din Uniunea Europeană, de la un nivel al preţurilor situat şi în prezent sub medie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit portalului energy.eu, care monitorizează preţurile carburanţilor în toate cele 28 de state membre UE, preţul mediu al unui litru de benzină din cel mai ieftin sortiment (cifra octanică 95) este în România de 5,09 lei, echivalent cu 1,122 euro.

Cu acest preţ, România se plasează pe locul al şaselea al celor mai mici preţuri în UE, după Bulgaria (1,017 euro), Polonia (1,024 euro), Lituania (1,073 euro), Estonia (1,103 euro) şi Letonia (1,104 euro).

Pornind de la preţul actual, aplicarea celor două măsuri - scăderea TVA şi eliminarea supraaccizei - ar însemna ieftinirea unui litru de benzină din sortimentul standard cu 40-41 de bani, dacă companiile petroliere vor aplica integral la preţul de la pompă reducerea taxelor.

Astfel, în prezent, preţul fără TVA al unui litru de benzină 95 este de 4,24 lei, eliminarea supraaccizei ar reduce preţul cu 31 de bani, iar preţul final cu TVA de 19% ar fi de 4,68 lei (4,65-4,70 lei), echivalent cu 1,033 euro, ceea ce ar plasa România pe locul al treilea în UE, în topul statelor cu cele mai mici preţuri.

În cazul motorinei, preţul mediu actual din România al celui mai ieftin sortiment este de 4,99 lei (1,10 euro), al nouălea cel mai mic preţ din UE.

Scăderea TVA şi eliminarea supraaccizei ar reduce preţul unui litru cu 41 bani, la 4,58 lei, echivalent cu 1,011 euro. Noul preţ ar plasa România pe locul al treilea în topul celor mai mici preţuri ale motorinei din Uniunea Europeană, după Bulgaria (0,997 euro) şi Polonia (1,004 euro).

În cazul sortimentelor mai scumpe, care costă în prezent 5,70-5,80 lei pentru un litru de benzină şi 5,50-5,60 lei pentru motorină, preţurile ar urma să scadă, de la 1 ianuarie, la 5,30-5,40 lei, respectiv 5,10-5,20 lei.

Ieftinirea carburanţilor ar putea genera o creştere a consumului atît din partea şoferilor particulari, cât mai ales din partea companiilor.

La o scădere a preţului de 40 de bani pe litru, şoferii de camioane din România vor alimenta mai mult din ţară, ceea ce va duce la creşterea vânzărilor de carburanţi, asigură Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).

”În prezent, mulţi transportatori preferă să alimenteze din Ungaria şi Austria. Dacă scade preţul cu 40 de bani, mulţi vor prefera să cumpere carburanţi de la staţiile din România, ceea ce va duce la creşterea vânzărilor”, a declarat pentru News.ro preşedintele COTAR, Vasile Ştefănescu.

Totuşi, după ieftinirea de la începutul anului 2017, şoferii riscă să se confrunte cu noi scumpiri anul viitor, din cauza creşterii cotaţiilor internaţionale ale ţieiului. 

Arabia Saudită estimează că preţul mediu al barilului de petrol va fi de 55 dolari anul viitor şi de 61 dolari în 2018, în special ca urmare a acordului dintre membrii Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi statele nemembre ale cartelului.
 
OPEC a ajuns recent la un acord de a reduce producţia de petrol cu 1,2 milioane de barili pe zi în 2017, în timp ce alte 11 state ce nu fac parte din cartelul petrolier, înrtre care Rusia şi Kazahstan, vor reduce producţia cu 600.000 de barili pe zi.

Măsura, care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2017, are ca scop rmajorarea preţurilor ţiţeiului pe piaţa mondială.

Acordul a fost posibil mai ales ca urmare a unei înţelegeri între Rusia şi Arabia Saudită, grav afectate în ultimii doi ani de reducerea puternică a cotaţiilor petrolului, de care depind economiile şi bugetele lor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.