Librăria La Două Bufniţe din Timişoara va găzdui vineri, de la ora 18.30, în cadrul unui program special de evenimente - cu prilejul sărbătoririi a cinci ani de existenţă a librăriei -, lansarea volumului de proză scurtă „Oameni în trening” de Robert Şerban, apărut de curând la editura Polirom. Alături de autor, va vorbi despre carte Adriana Babeţi. Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook a librăriei, iar participarea fizică la eveniment se va face cu respectarea restricţiilor Covid 19 (maxim 10 persoane).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Robert Şerban se avântă în proză cu acelaşi elan, cu aceeaşi poftă de a crea lumi ca în poezie. Îşi încordează muşchii, îşi reglează respiraţia, se aşază reglementar la startul probei de 100 de metri, aşteaptă semnalul şi ţâşneşte. Dar ca să ajungi la finiş ca un campion e nevoie de acceleraţie, fuleu şi viteză. Le are Robert? Le are. Adică simte (şi ştie) cum să aducă proza la linia de sosire, din fraze puţine, cu tensiunea în crescendo, cu un pas epic bine reglat, precipitat spre cele mai neprevăzute finaluri. Iar ceea ce îţi rămâne în minte după ce ai asistat la spectaculoasa cursă contracronometru e imaginea unei lumi ciudate. O lume a periferiei, când veselă, când mai degrabă tristă, când viu colorată, când dezolant de cenuşie, în care se trăieşte paroxistic, dar cel mai des se moare. Robert Şerban, autorul acestei lumi, aleargă prin ea ca un prozator în trening. Doar că pe echipamentul lui stă scris Nike”, spune Adriana Babeţi. 

„După ce ai cucerit regina literaturii (poezia), de ce te-ai uita la o simplă marchiză (proza scurtă)? O dietă nesănătoasă, lipsa exerciţiilor fizice, fumatul? Având în vedere vârsta lui Robert Şerban – 27 de ani –, cred că este vorba de toate la un loc. Aşa c-a intrat în marchiză cu aplomb înconjurat de nori de fum şi pentru că destul de recent povestirea părea că începe să cucerească publicul datorită unor buni scriitori, însă acum aproape toţi au murit. Şi iată că debutează-n zonă un poet şi scrie o carte categoric remarcabilă. Nu ştiu dacă va rămâne cu marchiza, se va întoarce la regină sau va trece la chelar (romanul). Dar sunt convins că merită să-i admiraţi oamenii în trening, alcătuiesc o întreagă lume.” (Răzvan Petrescu)

Robert Şerban este scriitor, jurnalist şi om de televiziune. Absolvent al Facultăţii de Construcţii din Timişoara şi al Facultăţii de Arte şi Design din acelaşi oraş. Ca scriitor, a obţinut numeroase premii şi distincţii, printre care: Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România (1994), Premiul revistei Observator cultural pentru cea mai bună carte de poezie (2006), Premiul revistei Orizont pentru poezie (2015), Premiul revistei Ateneu pentru poezie (2016), Premiul agentiadecarte.ro pentru poezie (2019). Este realizator şi moderator al emisiunii de televiziune „Piper pe limbă” (Premiul SIMFEST 2011 la secţiunea talk-show), redactor al revistei Orizont şi publicist comentator la Banatul Azi. Alte volume apărute la Editura Polirom: „Scriitori la poliţie” (volum coordonat, 2016), „Ascuns în transparenţă” (împreună cu artistul vizual Pavel Vereş, 2017), „Tata, eu glumesc serios!” (împreună cu Tudor Şerban, 2018).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.