"La Madeleine pénitente", tablou de Salai, cel mai apropiat colaborator al lui Leonardo da Vinci, a fost adjudecat, miercuri, contra sumei de 1,7 milioane de euro (taxe incluse), a anunţat casa de licitaţii Artcurial de la Paris.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest ulei pe pânză face parte dintre operele rar recunoscute ca fiind realizate de mâna acestui pictor cu tehnica lui Leonardo, în special în execuţia mâinilor şi a chipului, scrie Le Figaro. 

La capătul unei licitaţii foarte animate prin telefon, tabloul a fost cumpărat cu 1.745.000 de euro, după ce a fost estimat între 100.000 şi 150.000 de euro. Vânzarea a avut loc cu uşile închise, din cauza pandemiei. 

Timp de mai multe luni, portretul sfintei Maria Magdalena a mobilizat mai mulţi experţi. "Acest tablou este o descoperire, asta înseamnă că acum şase luni proprietarul nu ştia că tabloul său era de valoare", a spus Matthieu Fournier, comisar la Artcurial.

Misteriosul Salai, tânăr, frumos, androgin, a fost elevul lui Leonardo da Vinci, dar şi amantul şi modelul său. Poate fi recunoscut în mai multe opere, în Bacchus de exemplu, sau în Sfântul Jean-Baptiste. Potrivit unor specialişti, i-ar fi fost model şi pentru Gioconda.

Gian Giacomo Caprotti, zis Salai (1480-1524), ar fi fost unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai lui Leonardo da Vinci împreună cu Francesco Melzi. În acelaşi timp elevul său, băiat în atelier, model, trezorier şi agent, istoricii cred astăzi că a fost şi amantul geniului florentin. Maestrul Renaşterii i-ar fi dat numele de "Salai" - sinonim cu "micul diavol" - din cauza jafurilor şi a minciunilor pe care le-a comis şi spus de-a lungul vieţii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.