Un refugiat iranian, Ali, aflat într-un centru de detenţie din insula Manus din Papua Noua Guinee a câştigat un premiu pentru desene politice, cu o serie de lucrări care prezintă viaţa în tabăra de refugiaţi, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ali, în vârstă de 25 de ani, care se semnează Eaten Fish, a documentat cei trei ani petrecuţi în detenţie în insula Manus. Tânărul suferă de tulburare obsesiv-compulsivă, sindromul de stres posttraumatic şi atacuri de panică debilitante.

Prin politica Australiei în ceea ce priveşte imigrarea, orice persoană care încearcă să ajungă în ţară cu barca este trimisă pentru prelucrare în tabere din insulele Manus sau Nauru, aflate în Pacificul de Sud. Aceşti refugiaţi nu sunt eligibili pentru a fi restabiliţi în Australia.

Cartoonists Rights Network International (CRNI) a transmis că Ali a fost recunoscut pentru curajul său de a documenta viaţa în programul de detenţie australian, care a determinat mii de protestatari din ţară să iasă în stradă, sâmbătă, pentru a cere închiderea acestuia.

”Eaten Fish a realizat o serie de desene care documentează abuzurile de nedescris şi excesele gardienilor şi administratorilor din tabără. Pentru aceste lucrări, artistul a îndurat lovituri şi a fost privat de hrană şi a suportat un tratament chiar şi mai îngrozitor din partea gardienilor”, a declarat Joel Pett, preşedintele Consiliului de Administraţie al CRNI.

Avocatul australian al lui Ali, Janet Galbraith, a spus că premiul a însemnat mult pentru tânărul artist, a cărui lucrare a fost publicată în ziarul The Guardian, şi că distincţia reprezintă, de asemenea, inculparea programului de detenţie australian.

Între câştigătorii ediţiilor trecute ale premiului se numără artişti care au dispărut sau au fost închişi pentru munca lor.

Janet Galbraith a mai spus că Ali, care a fugit din Iran din cauză că se temea de persecuţia gvernamentală, este bolnav şi are nevoie de îngrijire medicală.

Departamentul pentru Imigraţie şi Protecţie a Frontierelor al Australiei (Department of Immigration and Border Protection) a negat acuzaţiile făcute de CRNI şi a apărat îngrijirile oferite.

”Departemntul nu are dovezi, momentan, că aceste acuzaţii sunt adevărate”, a transmis un purtător de cuvânt, printr-un e-mail trimis Reuters.

Australia şi Papua Noua Guinee au transmis, în această lună, că centrul din Manus va fi închis, dar nu au precizat o data, lăsând neclară soarta a aproximativ 800 de refugiaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.