Un muzeu dedicat artistului Edvard Munch a fost inaugurat vineri în Oslo, iar piesa centrală a acestuia o reprezintă „Ţipătul”, una dintre cele mai recognoscibile imagini din artă, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aici vor fi expuse mai multe versiuni ale emblematicei picturi inspirate de şederea artistului la Berlin în 1892, când norvegianul în vârstă de 28 de ani domina mişcarea simbolistă.

Între 1893 şi 1910, Munch a pictat „Ţipătul” de mai multe ori, folosind diverse tehnici, însă prezenta câte o versiune, pe rând, fiind foarte fragile, a spus directorul muzeului, Stein Olav Henrichsen.

De la moartea lui Munch, în 1944, imaginea a fost replicată de nenumărate ori în cultura pop, a ajuns pe tricouri şi chiar emoji.

„Oricine se poate vedea în acel personaj”, a spus curatorul muzeului, Trine Otte Bak Nielsen. „Nu este clar dacă este bărbat sau femeie şi este ceva legat de direcţie şi de culorile tari şi linii, toate sugerând figura şi peisajul ce fuzionează într-un simbol foarte puternic”.

Între motivele binecunoscute ale lui Munch se numără „Pubertate” şi „Madonna”, care datează din anii 1890. El a lucrat la periferia Oslo, începând din 1916, şi a sfârşit prin a-şi depozita două treimi dintre lucrări.

În testament, a lăsat totul moştenire oraşului, a spus Henrichsen. „Îi era frică de ce i-ar putea face naziştii ca artist şi colecţiei lui”.

Pe lângă colecţia permanentă, muzeul va găzdui şi alte expoziţii şi activităţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.