Tehnica de răsucire napoletană a aluatului de pizza a fost inclusă joi în patrimoniul intangibil al UNESCO, asigurându-şi statutul râvnit alături de comori culturale precum o artă tradiţională saudită practicată doar de femei, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Pizzaiuolo", care a fost transmisă din generaţie în generaţie în cunoscutul oraş din sudul Italiei, a fost selectată de reprezentanţii UNESCO reuniţi pe insula Jeju în Coreea de Sud. 

Decizia a fost luată după ce 2 milioane de oameni au depus o petiţie de susţinere în numele oraşului Napoli, potrivit lui Sergio Miccu, şeful Asociaţiei Napoletane Pizzaiuoli, care a anunţat că dacă propunerea va fi acceptată, va fi oferita pizza gratuit pe străzi. 

Tehnica spectaculoasă de răsucire a aluatului de pizza, purtată prin aer pentru a se "oxigena", a generat poveşti şi cântece care au transformat această cultură gastronomică într-un ritual de socializare. 

"Victorie", a scris pe Twitter ministrul Agriculturii din Italia, Maurizio Martina. "Un alt pas înainte a fost făcut pentru protejarea moştenirii italiene a mâncării şi vinului". 

Treizeci şi patru de propuneri au fost înaintate pentru a fi incluse în patrimoniu UNESCO, creat în 2003 în special pentru a semnala importanţa valorilor culturale. Uneori UNESCO sprijină financiar ţările care încearcă să-şi păstreze tradiţiile. 

Lista include mai mult de 350 de tradiţii, forme de artă şi practici, de la dansul spaniol flamenco până la fabricarea baticelor indoneziene din bumbac sau un festival turcesc de lupte în care oponenţii sunt unşi cu ulei şi ritualul mongol de îmblânzire a cămilelor. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.